lördag 29 maj 2010

Mot okända mål

Igår lyckades jag bli färdig till att serva gräsklipparen - ett sedan en längre tid känt behov efter tre års användning. Efter oljebyte, filterrengöring och knivslipning är den nu nästan som ny. Sedan fick sig gräsmattan en ny klippning, nu för fjärde gången i år. Gräsmattan har nu också blivit gödslad för andra gången. Jag har tänkt att se om idéen gödsla, vattna, klippa verkligen fungerar så bra som vissa påstår. Vattnet har ju vår Herre bestått med än så länge.
Idag var det istället dags att ägna sig åt VARF som hade ett långt styrelsemöte under förmiddagen för att lägga upp planerna för nästa säsong, då vi förhoppningsvis ska kunna börja använda det nya teleskopet som vi jobbat med i mer än ett år. På eftermiddagen blev det sedan för mig som sekreterare till att försöka samla alla diskussioner och beslut i ett komprimerat protokoll.
Med cykelturer till stan och gräsklippning har mitt behov av motionspromenader inte varit så stort, så hustrun har fått klara av dessa på egen hand de senaste dagarna.

När jag ändå är inne på området astronomi måste jag också ta med en notis från dagens tidning. Nyligen bestämdes det att jätteteleskopet ELT ska ligga i Atacamaöknen i norra Chile. Sverige är med och finansierar projektet, som beräknas kosta en miljard euro. Det kommer att bli världens största öga mot stjärnhimlen. År 2018 är det meningen att denna jättelika "stjärnkikare" ska tas i bruk – den enda i sitt slag i världen dessutom. En enorm spegel ska fånga upp både synligt och infrarött ljus och göra det möjligt att se mer och längre än tidigare. Man tror att ELT (Extremely Large Telescope) kan komma att revolutionera vår syn på universum, som Galileis teleskop gjorde för 400 år sedan. Man hoppas också bli först med att hitta jordliknande, ”beboeliga” planeter där liv kan existera.
Det nya teleskopet blir större och ljusstarkare än något av de som finns i dag. Det kommer att ”se” 15 gånger skarpare än rymdteleskopet Hubble, som svävar sextio mil ovanför jorden. Teleskopet ska också bedriva ”stjärnarkeologi” i närliggande galaxer; undersöka de första stjärnorna, ur-galaxerna, mörk materia och svarta hål och hur de är kopplade till varandra. Dessutom hoppas astronomerna på helt nya och oförutsägbara upptäckter.
Kom inte sen och säg att astronomi är något enbart för gamla insnöade stofiler som förlorat sig själv i en låtsasvärld som de sitter och tittar på genom en kikare. Upptäckter inom astronomin ger hela tiden nya bidrag till den forskning som ständigt förbättrar vår tillvaro här på jorden!

Inga kommentarer: