torsdag 6 maj 2010

Osäkert läge

Gårdagen tillbringade vi här hemma med endast en kort promenad till stormarknaden för några mindre inköp. Vi avslutade dagen med att delta i Villaägarföreningens vårmöte, som denna gång var fokuserat på energiförsörjning och stadsbyggnadsplanering. Ett kommunalråd och en professor från högskolan, båda ur mitt "nätverk", var bland dem som presenterade olika program. Mycket handlar ju nu om hur staden ska bli "grönare", men samtigt försvinner en mängd grönska från stadsbilden med olika förtätningsprojekt.
Idag kunde vi glädja oss åt att husbilen passerade bilprovningens argusögon utan anmärkning, så nu är sista hindret för sommarens expeditioner undanröjt. Dock uppmärksammades det att startbatteriet efter elva år börjat tröttna, så vi åkte till Biltema för att inhandla ett nytt. På eftermiddagen tog vi sedan en biltur till Avesta och Grytnäs för vårskötsel av svärföräldrarnas grav. Vi besökte också ett shopingcenter för att undersöka möjligheten till fyndköp - det blev dock bara lite småsaker. På hemvägen passade vi, som omväxling, på att äta på McDonalds.

Det oroliga läget i Greklands ekonomi har satt djupa spår i den internationella finansmarknaden. Börser har rasat och räntor gått upp runt hela världen. Stämningen i Aten är spänd efter att gårdagens demonstrationer spårade ur med dödsoffer som följd. I kväll demonstrerar cirka 10 000 människor i Athen. Ett stort protestmöte hålls just nu i närheten av parlamentsbyggnaden, där parlamentet väntas rösta igenom de kritiserade nedskärningar som EU och IMF krävt för att ge nödlån till landet.
Det är mycket svårt att förstå att människor kan tro att bortslarvade pengar kan komma tillbaka utan försakelse. Kraven på att de som slarvat bort pengarna ska ställas till svars är naturligtvis inte oberättigat och kravet att "de rika" ska betala är lätt att ta till. Men ingetdera löser problemet. De nödlån som nu måste tas upp från EU och IMF motsvarar ca 100 000 kronor per grekisk medborgare och det kommer att krävas blod, svett och tårar för grekerna under flera år framåt, enbart för att återställa balansen i ekonomin. Först därefter kan de räkna med att få något över för förbättringar. Det är synd om grekerna, som var det folk som uppfann demokratin, och som nu får lida så mycket av demokratins baksida. I en demokrati får folk som bekant de politiker de förtjänar!

Inga kommentarer: