tisdag 24 mars 2009

Oroande om den svenska skolan

Ett par dagar med vardagsnära sysslor på hemmaplan och ett par promenader i närområdet har gått. Kyligt väder har inte lockat till några större utomhusaktiviteter och jag kan tänka mig att de nyanlända flyttfåglarna har en liknande uppfattning. Själv har jag hållit på med diverse saker i mina föreningsuppdrag och bl a förberett en presentation om aktiesparande och finansmarknad, som jag ska ha senare i veckan.

I dagens tidning kunde man läsa att en undersökning vid stadens gymnasier visar att var tionde ny elev på yrkesgymnasiet har bristande förmåga att läsa svensk text innantill. Hur motsvarande skrivförmåga ser ut framgår inte. Man hoppas ju att denna undersökning också tillställs de flummiga professorer som för en tid sedan startade ett upprop mot det som de ansåg vara "hårdare tag i skolan".
Skötsamma ungdomar klagar på att arbetsron förstörs av stökiga elever och i en del fall av ren kriminalitet. Här finns goda skäl till en rejäl uppryckning så att eleverna åtminstone kan läsa innantill när de börjar gymnasiet.
En annan glimt från skolans värld har vi fått i en intervju med några unga, kvinnliga elever på Konstfack i Stockholm. Diskussionen gällde "konstutövning" i form av låtsad psykisk sjukdom resp filmning av förstörelsen av en tunnelbanevagn. Tilltagen har fördömts av landets kulturminister och dessa "unga damer" beklagade sig över att Sverige infört censur som hämmade deras "kreativa utveckling". Vi skattebetalare som tvingas finansiera dessa "kreationer" är dock glada över att det fortfarande finns någon som resolut kan markera mot dessa dumheter. Det kan aldrig bli acceptabelt att man i skepnad av "konstutövare" sätter sig över lagen och kallar det för att vara rebellisk. Då får dessa "konstnärer" och deras skola också vara beredda att ta ekonomiskt och moraliskt ansvar för tilltagen!

Inga kommentarer: