måndag 16 mars 2009

Fram för ordning och reda

Igår gjorde våren ett nytt försök att ta herraväldet över vädret med strålande solsken från en molnfri himmel och åtta plusgrader. Men säg det som varar - idag kunde vi med besvikelse konstatera att det gråmulna vädret hade återtagit makten. Vi tog i alla fall vara på gårdagen med en skön promenad vid Tidö slott. Där såg vi också årets första flock av gäss (ett 100-tal) ute över Asköviken.
Igår var det också dags för årsmöte i VARF. Förutom formella ärenden fylldes detta av diskussioner om olika aktiviteter som ska göras med anledning av att 2009 är utnämnt till Internationella astronomiåret. Därtill gavs en uttömmande lägesrapport över Uraniaprojektet - uppbyggnaden av vårt nya teleskop i Åkesta.
Idag åkte vi till östra köpcentret för att veckohandla och på eftermiddagen blev det ett nytt pass på Club Artis för utövning av våra konstnärliga talanger.

Idag blev det också bekant att tre professorer i pedagogik startat ett upprop mot "hårdare tag i skolan" under rubriken "Lagstadga barns rätt att utvecklas med lust i trygghet!" Där sägs det bl a att "Unga utvecklas bäst när de bejakas och när deras sätt att tänka och känna möts med respekt."
Nåväl, det kan man säkert instämma i, men det sägs inget om de ungas behov av utveckling vad gäller respekt för andra människor. Det sägs inget om att många lärare idag känner olust och oro när de går till jobbet beroende på brister i denna respekt.
Den viktigaste lärdomen som unga människor behöver är att lära sig behandla andra människor och annans egendom på samma sätt som de vill bli behandlade själv. Den flummiga pedagogiken har i decennier fått härja fritt och medfört en ungdomsgeneration där alltför många helt saknar denna förmåga. Ordning och reda behöver inte betyda "hårdare tag", men väl en klar linje som visar att rättigheter alltid är kopplade till skyldigheter. Med den pedagogiken kan vi kanske minska antalet anfall på lärare, minska antalet skolbränder, minska en ökande mobbing, minska klotter och förstörelse i samhället och framför allt - kunna vistas ute efter mörkrets inbrott utan risk för liv och lem. Flummarna har fått sin chans alldeles för länge!

Inga kommentarer: