fredag 6 mars 2009

Ny energidebatt

Nu har vi haft ett par dagar med gråmulet väder och vårkänslorna har fått vika åt sidan. Det hjälper inte att "meteorologisk vår" rapporterats från södra Skåne och från Öland; vi får nog räkna med ytterligare några bakslag. Det har därför blivit mest innesysslor, men vi har ändå inte försummat vår motion. Igår var vi ner till stan och gick då längs den centrala Mälarstranden och idag blev det några kilometer i närområdet.

Jag har kunnat notera att regeringens utspel kring energipolitiken och oppositionens avståndstagande från detta, nu stimulerar landets debattglada människor till ett nytt krig om kärnkraften. Kvarstår det politiska läget som nu är, får vi med största sannolikhet räkna med ett nytt "kärnkraftsval" till nästa år. Då gäller det att Sverige inte upprepar de fatala misstag som gjordes 1980, då en paralyserad riksdag lade en död hand över energipolitiken för flera årtionden.
Med lite cynism kan man säga att Maud Olofsson nu har chans att rätta till det som Torbjörn Fälldin ställde till för 30 år sedan. Hans insatser har medfört många olägenheter för det svenska folkhushållet, från "energisnåla" mögelhus till en förlust av kärnkraften som industribransch.
Nu är detta emellertid historia och vi får en ny möjlighet att fortsätta vår industriella utveckling. Låt oss ta den!

Inga kommentarer: