lördag 3 maj 2008

Varma människor i varmt land

Hemkomna efter en veckas resa till Kreta kan jag notera att den svenska våren gjort stora framsteg. Björkarna är nu fullt lövade och grönskan brer ut sig allt mera. Idag var det också dags att ta hem husbilen från vinterförvaringen, Det gick utan några problem och nu väntar arbete med service inför besiktningen och utrustning för den kommande säsongen. Idag var det också dags att inleda årets maskrosbekämpning på tomten och sedan klippning av gräsmattan.

Veckan som gått var vi således i Rethymnon på Kreta för några sköna dagar i söderns sol och värme, men också för trevlig samvaro med min syster och svåger. På förmiddagarna blev det sol och bad vid hotellets pool och efter lunch långa vandringar i staden och dess omgivningar - där finns mycket intressant att se och ta del av. Dagarna avslutades med god mat på någon av stadens tavernor.
Människorna på Kreta har en behaglig attityd till sina medmänniskor. De är alltid vänliga och tillmötesgående. Detta märks inte minst i den ibland något kaotiska trafiken där signalhornen användes med gott mod och utan medföljande svordomar.
I en kretensk stad är det möjligt att inhandla alkoholhaltiga drycker i snart sagt varje kvarter. Trots detta såg vi inte någon onykter ungdom - inte ens turister - och inte heller några gapiga "a-lagare" som förpestade omgivningen. Det är kanske trots allt inte tillgängligheten som är avgörande för hur många som kommer att missbruka alkohol. Det gäller kanske istället att få människor att förstå att bruk istället för missbruk är både bättre och behagligare för både en själv och omgivningen.

Inga kommentarer: