onsdag 28 maj 2008

Åter högsommar på gång

Jag skriver detta efter två dagar på hemmaplan med väder som för tanken till högsommar. Temperatur en bit över 20 grader och snustorrt i marken. Regn har varit närmast obefintligt den senaste månaden och igår tvingades jag att rekordtidigt ta fram vattenspridaren för att försöka rädda gräsmattan ett tag till. Idag tog vi ändå en cykeltur in till stan för ett besök på biblioteket och för lite inköp.

Det är inte bara på vår tomt som torkan är ett hot - varningar har redan kommit från SMHI. Redan nu uppmanar länsstyrelsen skåningarna att vara försiktiga med bevattningen. Det torra och varma vädret den senaste tiden har medfört att vattenflödena kraftigt har minskat i de mindre skånska vattendragen.
Flödena ligger nu nära den kritiska nivån för vad laxfiskar och övrigt biologiskt liv tål. Detta gäller i synnerhet mindre åar och bäckar. Bevattning som ytterligare minskar vattennivån kan redan vid låga nivåer medföra bestående skador på fisket. Samtidigt blir vattendragen extra känsliga för utsläpp. Grundregeln är att tillstånd behövs för uttag av vatten ur vattendrag eller bortledande av grundvatten.

Detta gäller Skåne men läget är ungefär detsamma här i Mälardalen. Prognoserna för de närmaste dagarna har ingen tröst att ge så det läge för trädgården som normalt har inträffat i slutet av juli vi kanske nu får uppleva redan i maj!? Puh!

Inga kommentarer: