fredag 16 maj 2008

Hemma igen

Idag återkom vi till Västerås efter några omväxlande dagar i södern. På hemvägen mellanlandade vi i Vadstena för lite kompletterande släktforskning på Landsarkivet. Dagarna hos hustruns bror och svägerska och deras katter var lika trevligt som vanligt och vädret har varit bra hela vägen förutom lite moln och småregn idag. Till min glädje kunde jag konstatera att det regnat bra i Västerås under vår bortavaro så grönskan i trädgården har klarat sig. Nu återstår bara att klara av en veckas post på papper och på e-mail.

Högt upp på den svenska samhällsdebattens dagordning står just nu hur försvaret ska klara sin ekonomi i framtiden. Nya neddragningar har aviserats och de allt skröpligare resterna av det militära försvaret som då återstår ser mest ut som en Potemkinkuliss. Ett förslag till vad som kan behållas har kommit från ÖB och därmed är det vanliga kattrakandet igång. Försvaret handlar ju tyvärr numera mest om regional- och arbetsmarknadspolitik.
ÖBs förslag kritiseras naturligtvis från flera håll beroende på respektive kritikers egna intressen. "Kritiken mot Försvarsmaktens ekonomiska styrning är allvarlig” skriver försvarsministern i ett pressmeddelande men säger sig ändå ha fortsatt förtroende för ÖB.
Ja, vad skulle han annars göra, när det är regeringens neddragna anslag som är orsaken till vad ÖB föreslår. Nu är det istället frågan om hur långt försvaret kan dras ner innan det är lika bra att avveckla hela rubbet. En underkritisk organisation kan i alla fall inte betraktas som ett försvar och då är det EU och Nato som vi har att luta oss emot om vi skulle bli attackerade.

Inga kommentarer: