söndag 25 maj 2008

Melodiöst (?) spektakel

Nu har vi haft en veckohelg av det mera njutbara slaget med riktigt härligt sommarväder. En stor del av tiden har jag tillbringat ute på tomten. Igår gjorde jag en del smärre reparationer i husbilen och monterade en brandsläckare. Sedan var det dags att så årets bönor i grönsakslandet. Idag har det varit avslappning för hela slanten - har suttit ute på gräsmattan och läst eller täljt på ett av mina pågående slöjdalster. På eftermiddagen gjorde hustrun, tillsammans med båda döttrarna, en utflykt till Skultuna för att bese en utställning och för att fira Mors Dag.

Igår var det så dags för den internationella finalen i European Song Contest (Melodifestivalen). Sveriges bidrag, som "experterna" länge haft bland de säkra topplaceringarna, slutade på artonde plats. Detta säger allt om både "experterna" och hela jippot. Det är numera helt klart att myriaden av östländer genom sin röstningsstrategi i fortsättningen kommer att helt dominera (årets topptrio blev Ryssland, Ukraina och Grekland) och därmed kommer förmodligen övriga Europas intresse att svalna. I år placerade sig dock Norge på en femteplats.
För egen del tycker jag att hela spektaklet numera är alltför förutsägbart och alltför kommersialiserat för kunna ses som en seriös tävling i musik. Som det verkar är det artisternas kläder och frisyrer och allehanda sceneffekter som är avgörande, mera än den musik som framförs. Därmed har det hela reducerats till ytterligare ett inslag i den mediala störtfloden av massförströelse utan något bestående värde.

Inga kommentarer: