torsdag 8 maj 2008

Den ljuva sommartid...

Vi har nu haft årets första riktiga sommardag med klarblå himmel och temperatur väl över 20 grader. Riktigt skönt att kunna sitta ute på gräsmattan och tälja på ett slöjdalster. Nu har flugsnapparen kommit och endast svalorna saknas nu bland de vanliga "turistfåglarna".
Husbilen är i det närmaste klar för första expeditionen. Igår var den på verkstad för kamremsbyte och som lök på laxen upptäckte man då
läckande packboxar vid kamaxel och vevaxel. Allt åtgärdades med en rejält svettig räkning som följd. Idag har hustrun arbetat hårt med att få bodelen i ordning för första resan och om några dagar kan det bära av.

För människor i det fattiga landet Burma ger årstiden ingen glädje. Katastrofen efter den cyklon som drog in över landet för en vecka sedan tar sig allt hemskare uttryck. Miljoner människor har blivit hemlösa i den förödande cyklonen, men hur många miljoner vet man ännu inte. Flera tiotusental människor, ännu okänt hur många, har omkommit. Människokroppar och döda djur blottas på gatorna i staden Labutta i Irrawaddy-deltat när vattnet sjunker undan. Tiotusentals människor från byar i området flockas till Labutta. Människorna där delar med sig av sina knappa matresurser till de nyanlända. När cyklonen Nargis drog in över Labutta steg vattnet med sex meter och täckte även trädtopparna, berättade en av invånarna.

Parallellerna till den tsunami som ödelade stora delar av samma region för några år sedan är tydliga. Dessa fattiga länder har små möjligheter att försvara sig mot naturens raserier. Vi ska känna ödmjukhet och tacksamhet över att få bo och leva i en lugnare del av världen.

Inga kommentarer: