lördag 10 maj 2008

Högsommar i maj

Helt osannolikt har det varit över 25 grader varmt idag på eftermiddagen. Vi ser redan den torka i marken som normalt inte brukar visa sig förrän i juli. Men nu har meteorologerna lovat svalare och blötare väder, så det kanske rättar till sig igen. På växtfronten har jag planterat ut grönkål i trädgårdslandet i förrgår och idag blev tomatplantorna placerade i växthuset.
Idag har vi varit på födelsedagsfest för våra två äldsta barnbarn (19 resp 16 år gamla) - tiden går hiskligt fort; det var ju inte länge sedan den var små barn. Men det var en trevlig sammankomst med alla närstående på plats.

I dagens tidningar kunde vi läsa att Ica uppmanar sina handlare att sluta sälja cigaretter efter det att en handlare i Umeå helt rensat bort tobaken från butikshyllorna. I Stockholm funderar flera butiksägare på att stänga cigarettluckorna för gott – men ingen vill börja. Icas ledning tycker det är ett bra initiativ att inte sälja tobak.
Kanske ser vi början till ett trendbrott, där alla vill bli bäst på att sluta sprida detta hälsofarliga njutningsmedel. Om det samtidigt medför att rökarna avbryter sina vanor, skulle detta bli ett stort lyft för folkhälsan. Som den luttrade iakttagare av människor jag är, tror jag tyvärr inte riktigt på en sådan utveckling. Risken för en växande svart marknad är uppenbar och då blir följden ett nytt arbetsfält för den organiserade brottsligheten och ett rejält svinn i statens skatteinkomster. Den som lever får väl se vilken väg framtiden tar.

Inga kommentarer: