lördag 31 december 2016

Den osynlige angriparen

Det kompakta kvällsmörker, som är helt normalt för årstiden när snön saknas, stämmer inte alls med utetemperaturen på över tio plusgrader som vi upplevt idag. Bortsett från blåsten som irriterat oss de senaste dagarna, så har vädret varit perfekt för långpromenader och några sådana har det också blivit. Nu laddar vi för nästa år, dock utan specifika nyårslöften, och hoppas att åtminstone en del av alla, för tillfälligt ovanligt talrika, konflikter ska kunna lösas.

Mitt i all turbulens intar Sverige i morgon sin nyvunna plats i FN:s säkerhetsråd och inledningsvis dessutom som ordförande. Det lär inte bli någon sinekur. Svenska företrädare internationellt har ju en tendens att 'veta bäst' vad som är bra för andra och nu kommer en rejäl chans att testa denna förmåga på den allt isigare relationen mellan USA och Ryssland. Bevisen om den senares cyberattacker mot höstens amerikanska presidentval har på något sätt bekräftats av de senaste dagarnas liknande angrepp på flera amerikanska offentliga institutioner och sanktionerna till följd av detta som beslutades igår synes, åtminstone utifrån sett, vara fullt berättigade. Oväntat var kanske däremot Putins beslut att plötsligt inte 'svara med samma mynt', men initierade bedömare tror att detta mera hänger ihop med hans satsning på en bättre relation med USA:s kommande president.
Men det allvarliga i sammanhanget är att ryssarnas brigad av hackers strider i stort sett över hela världen och skiljer inte på vän och fiende. De flesta människor är inte medvetna om hoten som ligger i denna form av krigföring eller vilka konsekvenser den kan få. Angreppen är försåtliga och kan ske på många olika plan såväl långsiktigt, som kortsiktigt. Det senare sker främst genom utslagning av vitala samhällsfunktioner, medan de långsiktiga handlar om systematisk påverkan på människors attityder och politiska inställning. Här spelar nättrollen på sociala medier en betydande roll.
Inom Sveriges totalförsvar arbetas kontinuerligt med motåtgärder, men problemet är att instrumenten för angreppen hela tiden förnyas och förfinas. Ett eventuellt framtida angrepp på Sverige kommer inte att handla om landsättningar på Gotland, utan om nedsläckta elnät, havererad telekommunikation, utslagna transportsystem och allmän desinformation. Dessa angrepp är helt oblodiga men fruktansvärt effektiva, och vi kan inte ett ögonblick slå oss till ro så länge som en hotbild kan identifieras!

Inga kommentarer: