tisdag 3 januari 2017

Slöseri med andras pengar

'Våren' för några dagar sedan blev kort - med nästan 10 minusgrader på termometern på morgonen idag och snöfall som startat på eftermiddagen, så är ordningen, som befarat, återställd. Vi har ändå fått ett par promenader i närområdet i solsken och igår tog vi en tur till stan för ett biblioteksbesök och förnyelse av kulturinflödet. För övrigt har årets första dagar inte bjudit på några direkta överraskningar.

Plats för överraskningar finns det däremot om man ser sig omkring i vårt samhälle. Sverige är ett av världens mest byråkratiserade länder, bortsett från rena socialiststater, och ett dussintal ombudsmän bevakar allt från barnuppfostran till samernas urtida rättigheter. Ett av de senare tillskotten i denna 'samhällsservice' är 'slöseriombudsmannen', SO. Denna institution är förvisso ingen officiell funktion, men är för den skull inte mindre angelägen. Några exempel på vad han hittat och offentliggjort ger syn för sägen:

- Arbetsförmedlingen i Stockholm, som förmedlar allt färre jobb, har satsat 100 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på en ny web-plats, men trots den stora summan har inget hänt på två år. Nu satsas ytterligare 20 miljoner för att förlänga arbetet med ett halvår. Vad resultatet blir är oklart.
- När det landstingsägda företaget IT Norrbotten skulle fira 20-årsjubileum ställde VD:n till med en fest för 9 700 kr per deltagare (20 gånger mer än tillåtet belopp). Totalt kostade festen 1,4 miljoner kronor eller motsvarande 50 procent av bolagets egna kapital. Politikerna i bolagets styrelse borde sändas på omskolning!
- I Gävleborgs län har man beslutat, trots en ökande befolkning, att dra ner på ambulanssjukvården. För att klara det satsade chefen 2,1 miljoner kronor på kognitiv beteendeterapi för personalen. Tjänsten köptes utan upphandling och leverantören var dessutom en f. d. kollega till ambulanschefen. De medverkande i terapin betecknade den som ett "...onödigt, onödigt slöseri med pengar, tid och resurser".
- I Malmö stad, som tar emot 4,1 miljarder kronor i det kommunala utjämningsstödet, har politikerna använt en del av dessa till påkostade 'studieresor' avseende bland mycket annat, hur toaletter anordnats på musikfestival i Kalifornien och studier av hur Detroit hanterat sin konkurs. Man har även kostat på sig att studera cykling och kollektivtrafik i Adelaide i Australien samt varit i Paris för att skaffa sig inspiration för julfirande.
- I Tingsryd - hästriket - satsade kommunen 49 miljoner kronor på en travbana, som sedan såldes för 14 miljoner kronor innan den strax därefter gick i konkurs, efter att bara två miljoner hade betalats. Denna typ av högriskprojekt har ingen plats i kommunlagen. Kommunen gick sedan in och köpte tillbaka banan för strax under fem miljoner. Samtidigt genomförs ett sparpaket där två skolor stängs, 12 platser på kommunens äldreboende försvinner, sex biblioteksfilialer avvecklas, ett badhus och en gymnastiksal stängs. Av de 13 miljoner som sparpaket sägs ge, ska en del användas till satsning på ishockey!
Denna lista skulle jag kunna fortsätta sida upp och sida ner, och min slutsats blir att en rejäl satsning på slöseriombudsmannen skulle utan tvekan vara en mycket lönsam investering!

1 kommentar:

Tankar i tiden sa...

Snökaoset blev värre än väntat - 25 cm nysnö - men nu är snöröjningen klar och vi är redo för nästa attack av kung Bore.