fredag 2 december 2016

Nytt från kungariket IKEA

I den första vintermånadens inledning har vi fått kyligare väder med temperaturer runt nollan och idag har vi även fått tilldelats några mindre snöbyar. Annars kan man inte direkt se några tecken på vinterväder.
Den senaste tiden har det varit en hel del att göra med vår målarklubb, på både gott och ont. Idag var jag delaktig i att hänga utställningen till årets Julsalong, vilket var trevligt och stimulerande. I onsdags var det istället ett extra medlemsmöte för att diskuterar framtiden vad gäller föreningens ekonomi och bemanning av funktionärsposter. I den delen väntar nu saker som måste beslutas och åtgärdas den närmaste tiden.
Vad gäller hustruns värkproblem, så har utvecklingen varit positiv de senaste dagarna, och efter genomgång med vår husläkare igår, så ska vi nu hoppas att behandling hos sjukgymnast ska lösa problemen. Idag kunde vi också ta oss till stan för att inta vår traditionella fredagslunch, denna gång på en libanesisk servering.

Ute i stora världen rullar allt på som vanligt, även där på både gott och ont. Det gäller också för Sveriges internationellt mest kända företag IKEA. Riksnasaren Kamprad förnekar sig inte när hans bolag nu ska börja sälja solpaneler för elproduktion även i Sverige. Det ser en aning mörkt ut just nu när man tittar ut genom fönstren, men skam den som ger sig.
Kamprad har idag även aviserat att den sedan några år traditionella julklappen till personalen - i år 14 700 kr per person, lika för alla, hög som låg - går på en dryg miljard för bolaget. Det är god personalvård, men man kan ju undra hur fördelningen mellan IKEA:s alla hemländer går till. Månadslönen skiljer sig förvisso en hel del mellan t. ex. Sverige och Indien.
Besvärligare för IKEA är det i Ryssland, och var annars, där en domstol fryser motsvarande en dryg miljard kronor av IKEA:s pengar som en del i en tvist med en rysk affärsman. Det är definitivt ingen rolig sits att hamna i. Det genomkorrupta ryska samhället med ofta maffialiknande affärsmetoder borde egentligen vara lätt att hålla sig borta ifrån, men risktagande affärsmän skyggar inte för detta och då får man ju leken tåla när man gått in på banan. IKEA har för övrigt god träning efter alla turer i ryska domstolar under dess 16-åriga historia i landet. Vi får väl se hur det går den här gången.

Inga kommentarer: