tisdag 13 december 2016

Trumps nya överraskning

Den tidigare julkortsaktiga upplagringen av snö på fur och gran har nu förpassats till historien av flytande nederbörd. Förvintern får allt mer en karaktär, som jag gärna vill förknippa med landets sydligaste delar. Den ljusning som snön medförde har nu återställts till kompakt mörker utanför fönstret.
Under gårdagen blev det ett besök i stan för hustruns första träff med sin nya sjukgymnast, som nu ska ta sig an hennes värkproblem. Idag var jag på förmiddagen åter i stan, nu för att delta i transport av inköpta möbler för uppfräschning av Club Artis' lokaler. På eftermiddagen åkte vi till västra köpcentret för shoping, bl. a. en bättre säng till hustrun för att förhoppningsvis underlätta hennes rehabilitering.

Rehabilitering pågår också i Donald Trumps regi av den amerikanska administrationen, men inte nödvändigtvis till det bättre. De hittills utpekade medlemmarna i hans kabinett är, inte helt oväntat, i det närmaste rena motpoler till Obamas motsvarande ministrar. Dagens sensationella offentliggörande är att ExxonMobils VD, Rex Tillerson, är tänkt att bli USA:s nästa utrikesminister. Han må vara en rutinerad och framgångsrik förhandlare i sin industriella gärning, men som politiker är han ett vitt, helt oskrivet kort. Historien är tyvärr full av framgångsrika industriledare som förvandlats till totalt misslyckade politiker. I det skrået är det sällsynt att det räcker med att 'peka med hela handen' för att nå framgång.
Nu ska förvisso ingen dömas ohörd, men Tillerson har redan välkomnats av Ryssland och Putin och har dessutom stora affärsintressen i landet. Senatens utrikesutskott, som måste godkänna kandidaturen för att tillsättningen ska bli möjlig visar tveksamhet och kräver, ganska självklart, att han till en början måste avveckla alla sina intressen i sitt nuvarande företag. Tidigare utrikesministern hos George W. Bush, Condolezza Rice, stöder dock Tillerson med motiveringen att han har "anmärkningsvärd och bred internationell erfarenhet och förstår den globala ekonomin".
Det återstår att se vad som kommer att skrivas i världshistoriens nästa kapitel, men att en ny geopolitisk karta kommer att börja ritas upp den 8 januari 2017 står allt mera klart för varje dag. Vi kan bara hoppas att den på något sätt blir till det bättre!

Inga kommentarer: