onsdag 21 december 2016

Fattigpensionärer!?

När vi idag passerade vintersolståndet så var våra omgivningar åter helt snöfria. Utsikterna till en vit jul, åtminstone vad gäller väderleken, har kraftigt begränsats. På den positiva sidan finns förstås det faktum att den för några dagar sedan förrädiska halkan också har försvunnit.
Våra motionsaktiviteter har inskränkt sig till några promenader i närområdet plus en del trädgårdsarbete - beskärningen av fruktträd är t ex nu klar. Vi är också klara med alla inköp inför julen och det har gått att klara utan stress när vi i år i princip eliminerat julklappsinköpen. Hustruns idoga arbete med det som hör julbordet till, är till största delen också avklarat, så nu kan vi snart bara se fram emot julfirandet i familjekretsen.

Så här i årets slutskede börjar man gärna att snegla på vad som ska gälla för 2017. För oss till åren komna är utvecklingen av pensionerna ett aktuellt ämne. Det har meddelats att de höjs med i genomsnitt 260 kr per månad från årsskiftet. Det betyder omkring 2 procent och motsvarar bara drygt hälften av vad kollektivavtalen på arbetsmarknaden gett i år. Med andra ord så stryps köpkraften, relativt sett, ännu ett snäpp för de 'som byggt landet'. Än sämre blir det för dem som endast har garantipension, där det i vissa fall kan bli en sänkning när effekter av bostadstillägg och boendekostnad räknats in.
Jämfört med många andra länder tar Sverige ändå väl hand om sina åldringar. Ytterst få behöver gå hungrig till sängs på kvällen och i princip alla har tak över huvudet. Därför skall vi inte klaga och speciellt inte när vi får veta att vi i vårt land har det så gott ställt, att vi har råd att kassera och kasta bort 600 000 000 kg fullt användbar mat varje år. Då kan man med fog hävda att 'ur led är tiden'! Här finns det verkligen något att på allvar ta itu med under 2017!

Inga kommentarer: