onsdag 7 december 2016

I glada vänners lag

Vädret har fortsatt att vara höstgrått och, för att liksom pigga upp det hela en aning, spetsat med frosthalka på mornarna. Men det är bara att gilla läget, det kunde vara värre. I förrgår åkte vi en tur till västra köpcentret för lite shoping, annars har vi mest varit här hemma. För min del har målarklubbens administration fortsatt att ta min tid. I förrgår kväll hade vi medlemsmöte för bedömning av våra verk på Julsalongen av en inbjuden konstnär, och det blev en lyckad tillställning. Idag blev det istället ett extra styrelsemöte för att räta ut en del frågetecken inför nästa års verksamhet. Även här tror jag att vi lyckades nå godtagbara resultat.

Godtagbart kan man däremot knappast kalla utvecklingen hos svenska myndigheters representationskostnader. Den svältfödda Försvarsmakten gjorde t. ex. förra året av med 32,3 miljoner kronor, där man bl. a. vid ett tillfälle hyrt in Linda Benzing för ett framträdande (50 minuter) för 75 000 kr. När man vid ett annat 'officersmöte' med 16 personer drack vardera fyra glas vin, 72 cl sprit och ytterligare två flaskor vin (dyraste flaskan 876 kr), har man fog för att fråga sig hur det står till med synen på riktlinjerna för representation som säger, att man ska tillämpa 'måttfullhet' och ha en 'restriktiv' syn på alkohol. Vid ett annat tillfälle i början av det här året samlades 110 personer på ett konferenshotell där notan gick på 639 000 kr.
Det är förvisso så att även offentliganställda har rätt till en rimlig 'personalvård' och Försvarsmakten är säkert bara ett exempel i mängden på liknande utsvävningar hos andra myndigheter. Men det förstärker knappast förtroendet hos den skattebetalande allmänheten, när man i nästan andetag talar om att man är tvingad till nedskärning av den service som ska levereras p. g. a. bristande ekonomiska resurser. Revisorerna får skärpa sig när det kvällstidningarna som upptäcker misshälligheterna!

Inga kommentarer: