söndag 25 december 2016

Stormigt på annandagen!?

Som väntat blev det en 'grön jul' i år och om prognoserna håller kommer det så att förbli under resten av året. Temperaturen ute antyder också att vi nu skulle kunna ha förvår nu, men det lär väl komma en del bakslag i vanlig ordning. Vädret är inte bara milt utan dessutom torrt och idag fick vi veta att det tidigare rekordet ifråga om låg grundvattennivå nu har tangerats. Geologerna önskar sig därför en mild och regnrik vinter, vilket förmodligen kan gälla för många av dem som hämtar sitt vatten från egen brunn - Mälaren tömmer man ju inte i första taget.
För vår egen del har julen hittills varit lugn och behaglig. Visst drabbas vi båda av ålderskrämpor, men det hör väl till och det får man försöka stå ut med. Igår besökte vi båda döttrarna och deras familjer och julaftonen kröntes av julbord med knytkalas hos äldsta dottern med hela familjeklanen på plats. Ny medlem för året var vårt första barnbarnsbarn, som självklart intog en central plats i hela tillställningen.

Tyvärr blir det kanske inte lika lugnt överallt i vårt avlånga land. Klass 2-varning har kommit från SMHI om kraftig storm i morgon över södra och sydvästra Sverige. Dock förväntas inte vindstyrkor på den nivå som stormen Gudrun bestod oss med för snart 12 år sedan. Den gången blev ju katastrofen ett faktum med enorm arealer av omkullblåst skog och över 400 000 strömlösa hushåll i södra delen av landet.
Mera långsiktiga och kanske mera oroväckande signaler har de senaste dagarna kommit från presidenterna Putin i Ryssland och den tillträdande Trump i USA, som båda har uttryckt behov av att 'modernisera och förstärka' sina kärnvapenarsenaler. En ny kapprustning är förvisso det sista som världen behöver och en mobilisering till motstånd mot deras tankegångar är av största vikt. Själv är jag medlem i organisationen Global Zero vars målsättning är att alla förekommande kärnvapen på jorden ska avvecklas. En sådan utveckling skulle samtidigt stänga ett argumenten för de grupperingar som vill hindra kärnenergins civila användning. Det kommer som synes inte att sakna väsentliga saker att syssla med under nästa år heller!

Inga kommentarer: