tisdag 10 maj 2016

Två passager fullbordade

Den högsommarvärme vi levt med några dagar (drygt 29 grader på eftermiddagen) börjar ta ut sin rätt på kroppskrafterna. Den här värmechocken har vi definitivt inte varit förberedda på. Vi har hållit oss hemma så när som en cykeltur till veckans målarpass igår och en tur till östra köpcentret idag. Hustrun har dock orkat med ett par promenader i närområdet och det blev det nödvändigt för mig idag att dra runt gräsklipparen på gräsmattan för tredje gången i år. Denna häftiga väderutveckling gör att växtligheten exploderar och man undrar hur det kommer att arta sig senare i sommar. Idag kunde vi också notera den svartvita flugsnapparens återkomst och nu är det snart bara svalorna som saknas.

Något vi inte kommer att sakna är Mp:s kvinnliga språkrör, Åsa Romson, som till sist tvingats ge upp för opinionstrycket efter alla fadäser. Efter partiets kongress i slutet av veckan ska hon enligt aviserad plan vara ersatt med Isabella Lövin, och dessutom lämnar hon då sin regeringspost som miljöminister. Jag kan inte känna något annat än lättnad. Statsministern har också meddelat att en regeringsombildning kommer att genomföras under innevarande månad och då är det bara att hoppas att han lyckats upptäcka några till av de undermåliga individer som befolkar nuvarande regering.
En betydligt fredligare och tämligen ovanlig händelse inträffade igår, då vi i kristallklart väder kunde se planeten Merkurius passera framför solskivan. Förutom händelsen som sådan, är det fascinerande att se den bild av storleksförhållande som visas av den lilla svarta punkten på solskivan. Vår planet är visserligen något större än Merkurius men ändå i samma storleksordning så beskedet som ges om vår litenhet i världsaltet är synnerligen påtaglig. Nu dröjer det till 2019 innan nästa chans till observation dyker upp. Tills dess fortsätter solsystemet att rotera i sin välbalanserade geometri.

Inga kommentarer: