söndag 29 maj 2016

Partiledardebatt

Väderläget har förbättrats en aning, men vi väntar fortfarande på det riktiga sommarvädrets återkomst. Igår förlade vi vår motionsrunda till stadens vårmarknad där det var bekvämt lite besökare på lördagsförmiddagen - trängseln är normalt besvärande, inte minst när unga mammor envisas med att försöka forcera folkmassorna tillsammans med barnvagn. Idag tog vi en långpromenad på mälarlandet väster om stan och där kunde vi notera både gök och näktergal, som vi mycket sällan får höra här inne i stan. När vi återkommit hem fick vi besök av äldsta dottern som gjorde en visit på Mors dag.

Från den inrikespolitisk horisonten kan noteras att den senaste tidens sammanvägda opinionsmätning av partisympatier visar att Mp nu, efter alla turbulenta kriser och språkrörsbyte precis balanserar på spärrgränsen för riksdagen, vilket är bara en dryg tredjedel av stödet vid senaste valet. Stödet för regeringen med S och Mp tillsammans med stödpartiet V är tre procentenheter lägre än vad Alliansen når upp till. Detta är ingen avundsvärd sits för dem inför den partiledardebatt som ska gå av stapeln i kvällens Agenda i SVT.
Följaktligen tänker vänstern, enligt maximen anfall är bästa försvar, gå till attack med ett angrepp på 'vinster i välfärden' (kommunisternas hjärtefråga) och herr statsministern och nya fru språkröret sägs ha använt dagen till att 'snacka ihop sig'. Dessutom hoppas de på en saklig debatt och vill inte ha någon trumpifiering á la USA i den svenska debatten. Det låter naturligtvis lovvärt, men vad betyder det egentligen. Kännemärket för politiska debatter i största allmänhet är snarare att de präglas av halvsanningar, och någon gång rena lögner, och en hög grad av subjektivt tänkande. Den bistra inställningen grundar jag på mina egna mångåriga erfarenheter från det politiska slagfältet och förväntar mig knappast något plötsligt paradigmskifte i det avseendet. Men visst skulle det vara välgörande om deras ambition kunde bli verklighet och pajkastningen kunde ersättas med analytiska och konstruktiva replikskiften!

Inga kommentarer: