onsdag 25 maj 2016

Regeringen ombildad

Det högsommarväder vi haft sedan mitten av månaden gjorde ett rejält omslag under senaste natten och dagstemperaturen blev över tio grader lägre. Det hade varit bra att ha då jag igår svettades bakom gräsklipparen. Det blev också den dagens motion för min del och hustrun fick promenera på egen hand. Idag tog vi vår runda till mataffären och har sedan hållit oss på hemmaplan. Där har livet nu sedan en dryg vecka komplicerats av en uppgrävd garageinfart när kommunens energiverk håller på med restaurering av ledningsnätet. Trots dessa olägenheter, så får det väl anses acceptabelt att man gör förebyggande insatser istället för akuta utryckningar när skador redan inträffat.

Huruvida det blir några skador på svensk inrikespolitik efter den regeringsombildning som presenterats idag återstår att se. Omstuvningen får betecknas som försiktig och utan några större överraskningar. Att gamle Mp-språkröret Peter Eriksson fick en ministerpost har rykten redan förtäljt, men om han har tillräcklig kompetens som bostadsminister kan möjligen diskuteras. Man kan också misstänka att efterfrågade förenklingar av byråkratin i byggandet inte blir självklara under hans regim. Att Isabella Lövin blir klimat- och biståndsminister var åtminstone till en del också väntat. liksom arvet av den betydelselösa titeln 'vice statsminister', som Mp tydligen hade krävt att få. Två nya, 'oprövade' kort spelade statsministern också ut där Ann Linde (S) blir EU-minister med ansvar för handelsfrågor och Karolina Skog (Mp) miljöminister.
Utöver nytillsättningarna aviserade statsministern också några omfördelningar av uppgifterna mellan de olika departementen.
En godvillig åsikt om hela omställningen torde vara att stor försiktighet iakttagits och att det mesta blir 'business as usual'. Tre ministrar får specifika samordningsuppdrag inom olika områden, vilket möjligen kan tolkas som att man insett att den rödgröna röran alltför ofta inte gått i takt och att budskapen från regeringen till sist blivit så förvirrande att förtroendet för den svenska regeringsmakten just nu befinner sig på 'all time low'.Huruvida den nya laguppställningen kan ändra på detta återstår att se, men några revolutionerande omtag i politiken är förvisso inte att förvänta.

Inga kommentarer: