söndag 8 maj 2016

Världen i brand

Veckohelgen har vi tillbringat med en tur med husbilen till Gysinge och Färnebofjärden. På utresan tog vi vägen via Avesta och Grytnäs för vårtillsyn av mina svärföräldrars grav. På vägen upp fick vi tillfälle se en älg, förmodligen årskalv, korsa vägen alldeles framför bilen, dock utan någon 'närkontakt'. Vid Gysinge besökte vi nationalparkens Naturrum och tog sedan en långpromenad i de natursköna omgivningarna kring Dalälvens forsar sedan vi parkerat vid Sevedskvarn för övernattning. På hemvägen, som gick via Heby och Sala gjorde vi en avstickare till Ingbo vid Färnebofjärden där vi bara satt och njöt av högsommarvärmen.

Det finns tyvärr många människor som för närvarande inte har anledning att se någon njutning med värme, och då tänker jag på alla dem som drabbas av den senaste tidens skogsbränder. För Sveriges del finns den värsta i Vänge på Gotland där ca 1,5 kvadratkilometer brunnit av. Det långvarigt varma vädret har även ställt till en rad större eller mindre incidenter på många håll i landet. Av en helt annan dimension är emellertid den förödande brand som sedan över en vecka rasar i Alberta i Kanada, där brandytan bara under det senaste dygnet fördubblats till ca 2 000 kvadratkilometer och där nästa 90 000 invånare i staden Fort McMurray har evakuerats (ytan är lika med ungefär hälften av landskapet Västmanland där det för ett par år sedan brann på ca 30 kvadratkilometer). Räddningspersonalen säger nu att det står utanför mänsklig förmåga att kväva branden och att kraftiga regn är nödvändiga för att få stopp på katastrofen. Vid sidan av markskadorna har branden också tvingat till nedstängning av en tredjedel av landets oljeproduktion med stora ekonomiska konsekvenser som följd. Man räknar med att det kommer att ta minst ett halvår innan branden, som fortfarande inte är under kontroll, brunnit ut.
Bränder är alltid och på många sätt ett hot mot både människor och andra levande varelser, och tyvärr medför ett allt varmare klimat att detta hot blir både vanligare och större. Tillsammans med risker för översvämning och biologiska förändringar fyller de på argumenten för att ta klimatförändringarna på största allvar. Tyvärr har ännu inte alla beslutsfattare och debattörer fått den insikten, när man som prioriterat mål har att avveckla den klimatneutrala kärnkraften!

Inga kommentarer: