söndag 9 augusti 2015

Flytande framgångar

ÄNTLIGEN har vi fått riktig sommar och en liknande fortsättning är utlovad för resten av veckan. Synd bara, att det skulle dröja nästan till mitten av augusti innan det lossnade. Vi har försökt att vara ute och ta vara på så mycket som möjligt av solen. Igår åkte vi till västra köpcentret för lite shoping, men idag har vi mest hållit oss hemma. På förmiddagen blev det gräsklippning för min del medan hustrun tog en promenad till stormarknaden och på eftermiddagen kunde jag sitta ute på altanen och måla. Det är ju så man vill ha sommaren.

Samtidigt kan vi glädja oss åt resultaten som våra svenska simmardamer presterat i årets VM-tävlingar i Kazan i Ryssland. Sveriges bästa tidigare VM-resultat kom för 42 år sedan och det har i år Sarah Sjöström tangerat helt egen hand (två guld, ett silver och ett brons). Till detta kan vi nu lägga ännu en guldmedalj till Jennie Johansson på 50 m bröstsim. Det är ju rena 'ketchupeffekten' i medaljflödet den här gången och det unnar vi gärna de hårt arbetande atleterna. För en som inte är i branschen kan det vara svårt att ta till sig hur mycket träning under många år som ligger bakom resultaten vi nu fått se.
Parallellt har det pågått VM i orientering i Skottland. Där kunde Jonas Leandersson ta hem en guldmedalj och Jerker Lysell bronsmedaljen på sprintdistansen. Inte heller här kommer man så långt utan ett hårt träningsarbete under lång tid.
Trots att dagens ungdomar ofta anklagas för att 'bara spela dataspel eller surfa på nätet' klarar vårt lilla land med bara en dryg promille av jordens befolkning av att hela tiden trolla fram idrottsmän och -kvinnor som presterar dessa imponerande resultat. Kanske är detta ett yttersta bevis på att Sverige håller hög klass på alla förutsättningar för ett gott liv såväl fysiskt som mentalt. Det är ju tyvärr så att de lyckosamma människorna sällan får det utrymme de förtjänar i massmedierna, som hellre koncentrerar sig på det som tjuvar, bedragare, våldsmän och terrorister presterar.

Inga kommentarer: