onsdag 12 augusti 2015

Mord på varuhus

De tre senaste dagarna har vi tillbringat på en resa med husbilen i Dalarna och Värmland. Både nya och gamla 'smultronställen' har vi besökt. Första övernattningen gjorde vi vid Ångbåtsbryggan i Nusnäs, som alltid är ett säkert kort med en njutbar utsikt över Siljan. Här blev det som vanligt ett besök på Dalahästtillverkningen med dess unika hantverksproduktion. Resa gick vidare utmed Vasaloppsvägen och i Limedsfors gjorde vi ett besök på Sixten Jernberg-museet som bjuder på en fantastisk berättelse om Sveriges främste skidåkare genom tiderna.
Efter att så småningom ha åkt genom den natursköna Klarälvsdalen kunde vi lägga en ny perfekt övernattningsplats till vår egen katalog när vi slog läger vid sjön Djuprämmen mitt ute i den värmländska storskogen. Vi strävar ju alltid efter sjötomt för vårt sommarhus på hjul. Idag kunde vi så göra hemfärden via Ludvika där vi intog lunch på 'vår' mycket uppskattade kinarestaurang. Allt som allt blev det ännu en resa i mestadels soligt väder med några lokala skurar i nordvästra Dalarna.

Under tiden var på rullande fot inträffade en inte lika trevlig sak i vår hemstad när det grova våldet gjorde sig påmint även här. Mitt på eftermiddagen blev två personer knivmördade inne på stadens IKEA-varuhus, i något som enligt polisen förmodligen är ett rent vansinnes dåd. Två misstänkta, varav den ene själv svårt skadad och intagen för sjukhusvård, är båda av utländsk härkomst och 'nyanlända' till Sverige. De båda offren för dådet var turister på besök i staden utan något som helst samröre med sina banemän.
Rent allmänt är den rådande tendensen till allt mera våld i samhället oroväckande och självfallet är det än mer påtagligt när det uppträder i vår egen närhet. Det är också problematiskt att det inträffade kan ge ny näring åt de främlingsfientliga strömningar som blir allt tydligare både i Sverige och på många andra håll i Europa. Denna utveckling aviserar dock behov av åtgärder på en helt annan nivå som syftar till att skapa en hållbar balans mellan tillströmningen och integrationen av nya människor i Europa. Det som nu pågår är uppladdning av en krutdurk som kan bli både svårkontrollerad och farlig.

Inga kommentarer: