torsdag 27 augusti 2015

På vindarnas och rosornas ö

Efter att under sju dagar varit på resa till Gotland började vi idag med en tur till östra köpcentret för att proviantera. För övrigt har vi varit hemma för att ta hand om allt som nu släpar efter (bl a ett 60-tal e-mail) och ikväll står höstens första medlemsmöte i Club Artis på tur.
Vårt första besök på Gotland kunde vi genomföra i strålande solsken alla dagarna och det gav ju självfallet en extra dimension åt många av de ibland ganska säregna miljöerna som ön besitter. Kalkstensområdena med sina raukar är i viss utsträckning unika för Sverige och på en del platser, speciellt vid Hoburgen var de befolkade av ett påtagligt stort antal vildkaniner.
Det stora antalet gamla kyrkor, många uppförda redan på medeltiden, ger också sin prägel åt landskapet. Hustrun som på sin mors sida har anor bördiga från Gotland har ju ett särskilt intresse av att knyta an till anförvanternas levnadsförhållanden och det är ju främst de berörda församlingarnas kyrkor som kan förmedla detta. Bland annat Gothem, Hörsne och Västerhejde var platser som stod på programmet.
Vi hade också nöjet att under ett par dagar umgås med min syster och svåger och passade då på att fira hennes födelsedag. Det skedde bland annat med en tur till Fårö och lunch på Fårögården. Och så fick ju självklart en del tid sättas av för att besöka de gamla delarna av hansastaden Visby. Allt tillsammantaget gjorde att vi båda kände oss mycket nöjda med vistelsen på Sveriges största ö.
På hemvägen övernattade vi vid Stensjö by norr om Oskarshamn och fick då tillfälle att titta på några miljöer som förmedlar en helt annan del av historiens vingslag, och där om jordbrukets tuffa villkor på 1800-talet och tidigare.

Under tiden för vår 'semesterresa' har istället nutidens tuffa villkor blommat upp vad gäller den internationella finansmarknaden. Oron kring Kinas ekonomi har medfört en dominoeffekt av bastanta börsfall runt hela jorden. Det tog mindre än två veckor att helt radera ut de överdrivna börsuppgångarna under våren och försommaren. Säkert finns det nu en del spekulanter som snart tuggat sig ända in till nagelbanden, men det får de ta när det redan för två månader sedan började komma allt tydligare signaler om att bubblan var på väg att brista. Nu kommer det att bli några månaders ökenvandring innan dimman kring den framtida börsutvecklingen skingras och nya strategier kan formuleras kring börshandeln.

Inga kommentarer: