lördag 15 augusti 2015

Invandringens problematik

Till vår stora glädje har det varma sommarvädret fortsatt med flödande solsken över oss. I förrgår fick jag min motion av en cykeltur till stan för höstens första styrelsemöte med Club Artis, medan hustrun tog en promenad till mataffären. Igår var vi hemma i solen och pysslade en del på tomten, med undantag för ett besök hos yngsta dotterns svärföräldrar, som bjudit oss till en liten improviserad födelsedagsträff.
Idag började vi dagen med bakning och det blev danskt grovbröd för hustrun och och skorpor, frallor och hårt tunnbröd för min egen del. När detta var avklarat åkte vi ut till de västra stadsdelarna och gick en promenad ute i Mälarområdet.

Efter den hemska händelsen i början av veckan med två dödade personer på stadens IKEA-varuhus dröjde det mindre än en vecka innan en attack inträffade mot det asylboende som var banemannens boplats. De som agerade var inte några ortsbor utan hitresta från andra delar av landet. Det vi då ser är hur främlingsfientliga krafter snabbt tar tillfället till att utnyttja varje situation som kan ge incitament till deras övertygelse. Tyvärr finns idag inget att se som kan ändra på denna oönskade utveckling. 'Mannen på gatan' blir allt mer frustrerad över att dagligen se och höra om lösdriveri och tiggeri som vi hittills inte förknippat med det moderna svenska samhället.
Problemet är inte de hitkommande människorna i sig utan politikers och myndigheters bristande förmåga och resurser att hantera den tillströmning som uppstått de senaste månaderna. Detta skapar misstro mot de institutioner som är anförtrodda att leda och förvalta samhället. Man ser framför sig en ökande bostadsbrist, längre köer i vårdsektorn, otillräckliga resurser i skolan och sist men inte minst hårdnande konkurrens på arbetsmarknaden. I konsekvensen av detta ligger att tillströmningen av människor måste begränsas till det antal som samhället har förmåga att assimilera på ett anständigt sätt. Om våra demokratiskt valda politiker inte klarar av detta väntar med största sannolikhet en framtid som de säkert inte önskar. De högerpopulistiska krafterna bara väntar på sin chans!
Samtidigt finns det inget som säger att flyktingströmmarna, inom överblickbar tid, kommer att minska, och eftersom problemet är globalt är det endast på den nivån som hållbara lösningar är möjliga att få till stånd. Sverige och alla andra demokratiska länder måste i samverkan påskynda de åtgärder som krävs!

Inga kommentarer: