måndag 31 augusti 2015

Frontalangrepp på SD

Idag är det enligt den gamla Bondepraktikan sista sommardagen och solen har varit med oss till slutet. I morgon får vi se hur vädergudarna har tänkt sig att hösten ska gestalta sig. De två senaste dagarna har vi mest varit hemma med våra vardagliga sysslor, men igår blev det en promenad till mataffären och idag var det dags för höstterminens första målarpass på Club Artis. Det gick ganska snabbt att finna sig tillrätta efter sommaruppehållet och hustrun började på en ny akvarell medan jag arbetade vidare på ett fågelmotiv som jag knåpat en del med under sommaren.

Om vår förre statsminister funnit sig tillrätta i sitt nya ickepolitiska liv återstår att se, men han har i alla fall hunnit fullborda en biografi över sina år vid makten. Förhandsinfo om boken, som släpps om några dagar, har redan innan utgivningen räckt till som manifestation av hans nya roll som opinionsbildare - med citatet "SD-väljare är antingen 'rasister', 'kraftigt främlingsfientliga' eller 'djupt missnöjda med sina egna liv och områden de bor i' ". De två första kategorierna ser han som SD:s kärna och resten är människor som misstror alla politiker och andra makthavare. Reaktionen från SD:s gruppledare Karlsson kom som ett brev på posten med beskedet att "Reinfeldt ljuger, kränker och förminskar miljontals människor". Han menar att SD istället har starkt stöd i alla samhällsgrupper och i stora delar av landet.
Dessa uttalanden från de båda kombattanterna betyder i sig inte nödvändigtvis någon motsägelse, men det finns goda skäl att varna för den senaste utvecklingen av SD:s opinionssiffror. Det missnöje som Reinfeldt talar om måste nu alla de demokratiska partierna se och ta till sig. Om de inte hittat vägar att neutralisera detta missnöje innan nästa riksdagsval riskerar vi ett valresultat som kan bli svårt att hantera. Det är ingen hemlighet att problemen i migrationspolitiken är pudelns kärna och detta lär man inte komma till rätta med genom t ex tvingande regler för kommunerna om flyktingmottagning för att försöka rädda ansiktet på det statliga, nationella misslyckandet!

Inga kommentarer: