måndag 17 augusti 2015

Demokratin i världen

Ett fortsatt varmt och soligt sensommarväder tarvar ingen ytterligare kommentar. Nu klagar man istället på att värmen kunde ha varit lite mera jämt fördelad över sommaren. Våra motionsaktiviteter har varit en aning nertonade den senaste tiden eftersom vi båda har dragits med någon ischiasartad åkomma i benen, men nu tycks det som att en bättring är på väg (Peppar, peppar...).
Igår tog vi i alla fall en tur till Hallstahammar för att bevista den traditionella Trångforsdagen - en årlig, folklig sammankomst kring brukets gamla smedja som hembygdsföreningen på ett förtjänstfullt sätt har renoverat till ett värdefullt kulturminne. Idag har vi nöjt oss med promenad i närområdet och för övrigt varit hemma och njutit av solvärmen.

Trots alla våldsdåd och andra tilltag kan man då sitta och betänka det relativa lugn som för det mesta ändå råder i vårt lite undangömda hörn av världen. När vi t ex i demokratins namn väljer våra politiska representanter i stat och kommun är valdagen i allt väsentligt en gemytlig och trevlig tillställning. Ingen större trängsel råder heller kring valurnorna eftersom allt flera numera förtidsröstar av olika bekvämlighetsskäl.
Men på många håll i världen är valproceduren en helt annan sak. När väljarna i Sri Lanka idag gick till parlamentsval var 74 000 poliser och paramilitärer utkommenderade efter att valrörelsen kantats av massgripanden, sporadiska våldsdåd och kostat fyra personer livet. Polisen har i denna tjänsteutövning funnit för gott att gripa 936 personer, som får vila upp sig på statens bekostnad tills valet är överstökat. Under tiden ska medborgarna, i köer på 100-tals personer i vallokalerna, försöka hitta en långsiktig politisk lösning, speciellt vad gäller den tamilska minoriteten i landet. Hur detta lyckas kommer väl så småningom att visa sig, men i det turbulenta tillstånd som råder kan inget tas för givet. Summa summarum kan vi nog vara glada för den välkammade politiska debatt som förs i vårt land, även om den ibland kan kännas en aning trött och urvattnad.

Inga kommentarer: