lördag 29 augusti 2015

Skatt i motvind

Efter tre dagar här hemma har vi nu börjat komma ifatt de vardagliga rutinerna. Våra enda avvikelser från hemmaplan har varit medlemsmötet i Club Artis, som klarades av enligt uppgjort program, en promenad i närområdet igår och en cykeltur till stan för ett biblioteksbesök idag. Nu är mailboxen avbetad, gräsmattan klippt och hustrun har skrivit en bra reseberättelse om vår vistelse på Gotland. Vädret har fortsatt att vara soligt även om blåsten just nu har en onödigt skånsk karaktär. Det är i alla fall inte värre än att jag just nu kan se grannen ute i bar överkropp för att sätta igång grillen för kvällens festligheter.

I den svenska 'ankdammen' har det nu uppdagats ännu ett exempel på den ständiga beskattningsambitionens baksidor. Även denna gång är det en s k grön skatt som visar på svagheten hos denna metod som styrning till avvikelse från marknadens preferenser.
I takt med stigande metallpriser och ökat behov att hushålla med jordens resurser finns ett allt större intresse av att återvinna material från gamla soptippar. Enligt aktuell forskning finns i Sveriges gamla deponier metaller till ett värde av 50 - 75 miljarder kronor. Av detta har hittills än så länge bara blivit lite försöksverksamhet och problemet är deponiskatten som ska betalas för allt avfall som läggs på upplag i mer än tre år. Reglerna säger nämligen att för den del av det uppgrävda materialet som inte kan återvinnas ska det erläggas deponiskatt när det läggs tillbaka. Därmed bedömer återvinningsbranschen att  lönsamhet inte kan uppnås i metallåtervinningen. Ett liknande problem finns när det gäller metallåtervinning ur aska från avfallsförbränning. Hur kontraproduktiv denna skatt i verkligheten är belyses också av att metaller från ett ton bottenaska beräknas kunna ersätta gruvbrytning som ger upphov till sex ton gruvavfall, men gruvbolagen är befriade från deponiskatt.
Det hela visar hur dåligt skatter fungerar som styrinstrument, så låt oss därför hoppas att någon politiker med sunt förnuft snabbt kan se till att få slut på de infama tilltag som onödiga skatter oftast blir. Man har i alla fall kommit så långt att en utredning tillsatts.

Inga kommentarer: