onsdag 5 augusti 2015

Farlig import

Igår var det soligt och varmt väder. Jag började dagen med att baka frallor. Efter att vi sedan tagit en promenad till mataffären använde vi en stor del av dagen till uppfräschning av husbilen. Hustrun gick igenom allt 'inomhus' medan jag tog hand om utsidan. Nu är fordonet nästan i skick som nytt den höga åldern (16 år) till trots. Det lönar sig att vårda sina ägodelar.
Idag var det åter regndags och nu fick bli en innedag istället även om solen återvänt nu i slutet på dagen. Jag passade på att sätta igång den storstädning som min verkstadslokal i källaren länge varit i behov av. Eftersom vi båda till vår karaktär är 'samlare', så måste man då och då ta till lite extraordinära åtgärder och kasta bort en del 'bra att ha'- grejer.

En annan typ av samlare kan de personer anses vara, som till varje pris måste ha piller eller andra medikamenter för minsta lilla symptom de kan uppbringa hos sig själva. Förnuftiga läkare ser naturligtvis till att användningen begränsas. Nu har det emellertid för dessa människor, missbrukare eller ej, öppnat sig nya vägar till att tillfredsställa sina 'behov'. Praktiskt taget alla läkemedel är nu bara några knapptryckningar bort i Internets underbara värld. Den svenska tullen beslagtar varje är läkemedel från länder utanför EU, men om samma preparat, ofta förfalskade,  paketeras om och säljs från t ex England kan myndigheten bara stå och se på. Läkemedel från Kina, Kambodja och Thailand har en längre tid varit ett stort problem och under första halvåret i år beslagtogs 131 676 tabletter och kapslar. Det är en kraftig ökning jämfört med samma tid förra året trots ett förmodat stort mörkertal. Främst handlar det om potenshöjande läkemedel, men även bantningspiller och antidepressiva medel, diverse narkotikaklassade läkemedel inte att förglömma.
Man vill gärna fråga sig hur dessa 'konsumenter' tänker när de stoppar i sig kemiska preparat utan ha den minsta susning om dess verkliga innehåll. Analyser som gjorts av tullen har indikerat innehåll av allt från vetemjöl till skarpa rengöringsmedel. Självbevarelsedrift tycks vara en bristvara i dessa kretsar och resultatet i slutändan blir kanske ett verkligt akut behov av just läkemedel!

Inga kommentarer: