onsdag 6 augusti 2014

Skogsbrand i Västmanland

De sex senaste dagarna har vi tillbringat på en resa med husbilen till de svenska fjällen. Bortsett från sista resdagen från Mora till hemorten hade vi högsommarvärme och solsken praktiskt taget hela tiden och myggen lyste med sin frånvaro. Förutsättningarna för att fullt ut njuta av vår vackra svenska fjällnatur var med andra ord perfekta. Våra två främsta insatser den här gången var en vandring i flack fjällterräng vid Storulvån och en toppbestigning av Funäsdalsberget. Detta trots att vi båda inte var riktigt helt återställda efter våra respektive ben- och ryggproblem. I resan ingick också en tur genom de vackra norska älvdalarna ner mot Röros. För att få även lite kulturellt utbyte av resan gjorde vi ett verkligt givande besök på Zornmuseet i Mora. Några väl använda dagar tycker vi båda!

Vår frånvaro från hembygden gjorde att vi till stor del har kommit undan verkningarna av den omfattande skogsbrand som fortfarande pågår ett par mil norr om vår hemstad. Redan på vår första resdag kunde vi notera röklukten när vi passerade en mil norr om Sala, men kunde då inte fatta att det skulle utveckla sig till den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Fortfarande är omfattningen inte helt klarlagd, men senaste budet är att en yta på ca 15 000 ha har brandhärjats. Det motsvarar omkring 20 000 fotbollsplaner. Förstörelsen är obeskrivlig och två skogsarbetare har drabbats, en död och en allvarligt brandskadad. En del fritidshus i skogarna finns inte mer och många människor har tvingats evakuera sina gårdar när riskerna blivit för stora.
För vår del är konsekvensen ännu så länge endast lite röklukt som kommit in genom ett öppet fönster när rökplymen från branden svepte ner över Västerås och vi håller som bäst på att vädra ut den. Våra tankar går istället till dem som direkt drabbats av elden - skogsvärden för en halv till en miljard kronor har gått till spillo och annan egendom har förstörts. Tankarna går också till den olycklige maskinförare som utan något uppsåt startade branden. Hur känner man sig i hans situation?

Inga kommentarer: