fredag 15 augusti 2014

Ukraina under hot

Vårt mellansvenska väder tycks nu börja återanpassa sig till mera normala förhållande. Samtidigt har våra respektive små handicap avtagit så att det åter känns angenämt med motionspromenader. Igår blev det en runda i de norra stadsdelarna och idag vågade vi oss på en promenad längs Mälarstranden inne i stan. Där fick jag en riktig 'nostalgitripp' när vi kom fram till den gamla motortorpedbåt (museifartyg) som för tillfället lagt till vid kaj i gamla hamnen. Den var på turné för turistvisningar och när man kom ombord fick man närkontakt med de gamla sakerna från 1950-talet. För mig var det en 40 mm luftvärnskanon som var speciellt intressant. Det var nämligen ett identiskt exemplar som den jag en gång under övning fick tillfälle att avfyra när jag 1957 som femtonåring deltog i ett FBU-läger på Känsö i Göteborgs skärgård. För övrigt har vi varit här hemma och nu är min dator åter i full vigör efter den genomgripande revision som vi gjort.

Den sedan några månader pågående konflikten i Ukraina med ryskvänliga separatister i östligaste delen av landet har den senaste tiden kraftigt bekämpats av ukrainsk militär. Misstankar om separatisternas stöd och försörjning från Ryssland har nu bekräftats när en beväpnad rysk konvoj kört över gränsen till Ukraina. Den ukrainska militären angrep konvojen, som till vissa delar oskadliggjordes.
Det inträffade får ses som en obehaglig bekräftelse på att Ryssland under Putin trots uttalanden om motsatsen har uppenbara ambitioner att fortsätta annekteringen av östliga delar av Ukraina. Tidigare övergångar av ryska pansarbandvagnar avslöjar hur det som ryssarna kallar humanitär hjälp i själva verket handlar om militär förstärkning av separatisterna och en grov kränkning av internationell rätt. När det som nu inträffat uppenbarligen är direkta strider mellan de båda ländernas militära förband innebär det en tydlig upptrappning av konflikten. Detta borde vara ännu ett ärende att lägga på FN:s bord för skyndsam behandling innan vi får öppen krigssituation i Europa!

Inga kommentarer: