söndag 17 augusti 2014

Valrörelsen har startat

Nu kan man säga att vardagen börjat återvända till gamla välkända förhållanden. Skogsbranden är under kontroll, valrörelsen har börjat med sedvanlig överbudsretorik, vädret är normalt sensommarväder med lite regn och lite sol och vi har hittat tillbaka till vår respektive dator med släktforskning och wikipedia. Den senaste tidens underskott i vårt motionsprogram har vi knaprat en del på med en långpromenad igår i de norra stadsdelarna och en vända till stormarknaden idag på morgonen. Just nu har det utlovade, mera omfattande regnet börjat och det passar bra till den trädgårdsgödning jag spred ut för ett par timmar sedan.

På tal om valrörelse, så kablade Dagens Eko igår ut ett rykte om att S-partiet skulle tänka sig att ge gamle Göran Persson comeback, nu som utrikesminister. Det var ett riktigt stolpskott för statsradion som Persson enbart kommenterade med frågan: "Får jag ta korna med mig in på UD?" Däremot har Margot Wallström aviserat sin återkomst till inrikespolitiken, vad det nu kan vara värt..
S-partiet har f ö nu börjat att vädra sina visioner för Sverige där det finns med t ex obligatorisk gymnasieskola, 'trainee-program' för ungdomar i vårdsektorn och en tredje 'pappamånad' i föräldraförsäkringen. Inget av dessa förslag tycks ha väckt någon större sensation ute i stugorna och deras gemensamma karaktär av pekpinnar hjälper nog inte några opinionssiffror.
Inte heller M-ledarens öppningsbud var särskilt imponerande när han konstaterade att det inte kommer att finnas några pengar till några större reformer. Istället uppmanade han svenska folket att "öppna sina hjärtan" för svårt drabbade människor som söker sig hit för att finna trygghet. Det utspelet kan komma att bli en högriskinsats, för med invandringsfrågan på dagordningen i valrörelsen så kommer SD att vädra ordentligt med morgonluft. Övriga partiers framträdande har än så länge inte avvikit särskilt mycket från de väl inkörda hjulspåren, men det här är ju bara starten.
Av det som hittills kommit fram kan man misstänka att årets valrörelse blir ovanligt rörig. Med åtta partier på arenan blir svårare att upprätthålla rågångarna, men Allianspartierna hävdar att deras enhet består. Men sedan återstår det förstås att se om alla är med även efter valet. Både C och KD balanserar ju på en slak 4 %-lina!

Inga kommentarer: