torsdag 21 augusti 2014

I humanismens namn

Så har vi haft ytterligare två dagar med instabilt väder, som gör att man helst stannar inomhus. Mellan regnskurarna har vi ändå lyckats få ett par promenader i närområdet. Idag blev det först framåt kvällen som solen lockade ut oss. Vi har dock ingen anledning att klaga med tanke på hur regnen ställt till det på Sveriges västsida. Värst är det längs Nissan och översvämningar på några ställen har gjort läget katastrofalt. Några liknande regn skulle inte skada i det västmanländska skogsbrandsområdet där elden fortfarande pyr i marken och räddningsledningen räknar med flera månaders fortsatt släckningsarbete.

Idag kunde vi notera en nedslående nyhet från mina barndomstrakter när tre 'unga män' i Tomelilla, greps och anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp, försök till misshandel, skadegörelse och våld mot tjänsteman. De hade angripit tre somaliska flyktingar med stenar och tillmälen, vilket av polisen rubriceras som hatbrott. Tyvärr kan man dessvärre inte heller se det inträffade som någon unik händelse. Någonstans i Sverige inträffar så gott som varje vecka liknande händelser med mer eller mindre allvarliga konsekvenser för de drabbade. Kopplat till Gazakonflikten tycks speciellt antisemitiska hatbrott ha ökat i år.
Samtidigt har vi internationellt en kraftigt expanderande flyktingsituation i huvudsak kopplad till den islamiska världen. Enligt prognoser för dagen tros ca 80 000 människor söka skydd i vårt land i år. Läget blir snabbt problematiskt med tanke på en allt mera påtaglig bostadsbrist i stora delar av landet.
Hur situationen ska hanteras på ett för alla tillfredsställande sätt är inte helt enkelt att beskriva. Sverige är ett glest befolkat land och skulle utan problem kunna rymma en fördubblad befolkning. Taket för tillströmningen sätts istället av hur många per tidsenhet som kan slussas in i samhället. Detta tak förefaller för närvarande vara nått när de ankommande kan få stanna kvar på flyktingförläggningar i flera månader efter att upphållstillstånd beviljats. Dessvärre får vi nog räkna med att tillströmningen snarare ökar än minskar vilket i sin tur ger nya skäl för främlingsfientliga individer att demonstrera sin inställning. En ond cirkel som på något sätt måste bekämpas.

Inga kommentarer: