torsdag 28 augusti 2014

Val som känns i plånboken

Under gårdagen var det blåsigt väder och vi höll oss inomhus så när som på en promenad till stormarknaden. Idag var aktiviteterna desto flera och jag gav mig iväg till stan på cykel för ett styrelsemöte i Club Artis. Detta avlöpte väl och vi hann också med en del renovering av lokalerna inför höstterminen. På eftermiddagen åkte vi till västra köpcentret för lite shoping och efter hemkomsten var det dags att klippa gräsmattan. Under tiden bakade hustrun höstens första goda äppelkaka av våra egna äpplen och tog sedan en motionsrunda på egen hand.

Valrörelsen har gått vidare och i bladet har vi idag kunnat läsa om hur de olika partierna denna gång ställer sig i de s k plånboksfrågorna - dessa saker som kan få en direkt och kännbar effekt för den enskilde medborgaren på gott eller på ont, beroende på vilken ekonomisk situation man befinnar sig i. Inte oväntat har V-partiet den mest konfiskatoriska inställningen med återinförande av arvs- och gåvoskatt och sänkning av avdragen för skuldräntor. C-partiet ser mest ut att vilja ha kvar allt som det är och verkar inte se något behov av större ändringar. Inte heller Fp föreslår några mer radikala ändringar men vill ta bort avdraget för privat pensionssparande. Mest generöst verkar Kd ändå vara som inte vill har några ökningar av skatter utan istället sänka dessa på både pensioner och arbetsinkomster. SD vill också ta bort pensionsspararavdragen och höja arbetsgivaravgiften för ungdomar men sänka skatten på pensioner. Även Mp vill ta bort pensionsspararavdragen och höja skatten på höga arbetsinkomster. S-partiet vill å sin sida sänka skatten på pensioner och även de ta bort avdraget för pensionssparande samt dessutom återställa restaurangmomsen. Slutligen M-partiet tycks även de vara nöjda med det mesta som det är men minska avdraget för pensionssparande.
Ur den snäva men ändå viktiga synvinkel som plånboksfrågorna ändå är, skulle det för en pensionär utan några bidragsbehov förmodligen vara mest gynnsamt av rösta på Kd, men sedan finns det ju en del andra saker som ger detta parti en alltför konservativ prägel. Trots detta borde kanske pensionärerna ändå se till så att de kristna får stanna kvar i riksdagen ett tag till!

Inga kommentarer: