fredag 8 augusti 2014

Ekonomiska dråpslag

I den fortsatta högsommarvärmen började vi igår dagen med en shopingtur till östra köpcentret. Där kunde vi, något överraskande, notera den stickande lukten av rök från den pågående skogsbranden, den sydvästliga vinden till trots. Väl återkomna hem kunde vi glädja oss åt att röken i alla fall inte nått hit.
Idag tog vi en promenad till stormarknaden för en del andra inköp, men för övrigt har vi hållit oss hemma i försök att undvika den värsta värmen. Med temperatur som nästan ständigt ligger över 25 grader blir orken inte så mycket att tala om.

Det som just nu totalt dominerar nyhetsflödet är givetvis skogsbranden som nu är inne på sitt åttonde dygn. Vattenbombningen där tusentals kubikmeter vatten dumpats över brandhärdarna är näst intill en hopplös uppgift i det torra och varma vädret, även om man lyckats hejda ny spridning. Proportionerna av flyplan och helikoptrar vis-á-vis brandområdet beskrevs igår mycket pedagogiskt av räddningsledaren, som jämförde dem med några fjärilar över en fotbollsplan.
De ekonomiska konsekvenserna av katastrofen tränger nu också sig på då försäkringsbolagen ska börja reda ut hur allt så småningom ska regleras. Mest illa är det dock för dem som avstått från att brandförsäkra sin skog. En av dessa är Västerås stift, som får räkna med att ha förlorat oförsäkrad kyrkoskog för ca 70 miljoner kronor - sent ska syndaren vakna! Trots allt beräknas de totala förlusterna i katastrofen uppgå till 'endast en tiondedel' av det som stormen Gudrun ställde till med för snart tio år sedan. Men när röken sedan till sist har lagt sig, är detta säkert ändå en klen tröst när allt efterarbete ska göras under flera år framåt.

Inga kommentarer: