söndag 24 augusti 2014

Naturens dramatik

De tre senaste dagarna har vi använt till en resa med husbilen till södra Svealand. Efter en övernattning i Gamla fiskehamnen i Oxelösund, där man på nära håll kan följa den intensiva sjöfarten av allt mellan havskajak och stora malmfartyg, åkte vi genom de vackra trakterna längs Bråviken. Där samsas pittoreska byar med dramatisk kolmårdennatur med Kolmårdens djurpark som ett crescendo. Framme i Norrköping besökte vi stadens högst sevärda konstmuseum. Precis som på många andra platser vi tittat på denna form av kultur fick det oss att tänka på det betydligt sämre utbudet i vår egen hemstad. Det är märkligt att det ska vara så svårt att få till ett respektabelt konstmuseum i landets sjätte största stad, istället för det som nu närmast kan ses som ett galleri för mer eller mindre 'smala' konstnärer av vår egen tid.
På hemvägen övernattade vi vid fågelområdet vid Kvismaren där uppsamling inför höstflyttningen just påbörjats. Största behållningen här blev en kungsörn som på ett majestätiskt sätt placerat sig i ett träd ett par hundra meter från fågeltornet.

På Island har ett annat majestät satt sig i rörelse när vulkanen Bardarbunga under glaciären Vatnajökull börjat skaka på sig. Senaste natten uppmättes ett jordskalv till 5,3 på Richterskala och bortåt 500 mindre skalv har också noterats. Den hundratals meter tjocka isen över vulkanen gör det dock svårt att förutsäga vilka konsekvenser som kan uppkomma, men flygtrafiken över området har tills vidare stoppats. För tillfället bedöms dock inte att en upprepning av flygkaoset efter Eyjafjallajökuls utbrott 2010 ska inträffa. Istället befarar man kraftiga översvämningar om ett utbrott skulle orsaka stora avsmältningar i glaciären.
I området i vulkanens närhet bor inga människor, men det skulle ändå kännas nervöst att ha en sådan granne även på några mils avstånd. Många av oss minns säkert när Mount St Helena 1980 exploderade och spred vulkanaska över hela norra halvklotet. Den erfarenheten manar till både ödmjukhet och respekt inför naturens omutliga krafter!

Inga kommentarer: