torsdag 31 maj 2012

Skvallerbyttan down under

I förrgår gick dagen åt till att komma ifatt med det som legat nere under vår Skåneresa. Bland annat behövdes en cykeltur till stan för att återlämna bibliotelsböcker som gått ut och en del andra ärenden. Dessförinnan behövdes ett akut behov av gräsklippning tillgodoses - gräsmattans behov dock, inte mitt!
Igår inledde vi ett av sommarens större projekt med byte av det uttjänta plasttaket över altanen. Vi börjad med att, tillsammans med yngsta dottern och svärsonen (de har dragkrok på bilen), åka till västra köpcentret, där mågen och jag lastade och fraktade hem nya plastskivor, medan damerna använde tiden för shoping. Resten av dagen användes jag sedan till att skruva ner det gamla taket (ca 130 st plattskruvar). Idag, nu med något försämrat väder, gick tiden åt till att måla den annars oåtkomliga vindbrädan på huset ovanför altanen. Dessförinnan hade jag fraktat det gamla taket till återbruket.

Ett av dagens mest ventilerade ämnen rör australiensaren Julian Assange, som sitter i engelsk husarrest i väntan på utlämnande till Sverige där han anklagas för bland annat våldtäkt och kvinnofridskränkning. Högsta domstolen i England har nu bekräftat alla domar i lägre instanser om att han kan lämnas ut, trots att en stab av lagvrängande advokater prövat alla kryphål i internationell rätt för att komma undan detta.
Hela intrigen är intimt kopplad till hans gärningar med att genom sitt Wikileaks offentliggöra mängder av hemligstämplade dokument, för vilket bland annat USA har stort intresse av att få komma till tals med honom. En av hans 'källor' (läckor) har där redan dömts till ett mångårigt fängelsstraff.
Historien är dock fortfarande inte utagerad eftersom brittiska HD gjorde en juridisk miss som medger möjlighet att få upp ärendet ännu en gång. Meddelas då åter tillstånd för utlämning, för femte gången, alla instanser räknade, avser hans advokater att gå vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Bortsett från de svenska anklagelser, som kan ge något års fängelse som straff, skulle utlämnande till USA sannolikt medföra ett mycket långvarigt straff. De intressen som stöder Assange har därför mobiliserat alla de resurser som avlönar advokaterna i hopp om att kunna slinka undan. Skadorna i kommunikationen mellan länder som han åstadkommit med Wikileaks motiverar väl att Assange ställs till svars även för detta.

Inga kommentarer: