måndag 7 maj 2012

Oreda i politik och ekonomi

Vårvädret har nu återvänt till våra breddgrader och det känns åter nyttigt att vara utomhus. Efter att vi igår började dagen med storbak - veteskorpor, tvåstegsbröd och danska rågbröd - tog vi på eftermiddagen en tur till Ängsö för att njuta av naturen och studera fågellivet. Det senare var inte så livligt som väntat, men förutom gäss och olika änder såg vi i alla fall en häger, en ormvråk och en tornfalk.
Idag var förmiddagen vikt för besiktning av husbilen och det gick bra så när som på ett nedslag på strålkastarna, som behöver lite justering och översyn. Lite förargligt att ha slarvat med en sådan struntsak, men det är bara att gilla läget. På eftermiddagen har vi sedan varit på vårterminens sista målarpass och samtidigt lämnat in våra alster till årets vårsalong och nu väntar om en stund en sammankomst med terminsavslutning för vår grupp hemma hos en av medlemmarna.

Veckohelgen har på flera sätt gått i politikens tecken. På svensk botten höll TV2s Agenda en partiledardebatt, som fick en slätstruken karaktär och med fördel kan läggas in i glömskans skonsamma arkiv.
Dessto livligare var det ute i Europa när fransmännen valde en socialistisk president, ryssarna fick tillbaka Putin som president och grekerna valde ett parlament till grund för vad som kan befaras leda till politiskt kaos, inte bara i deras eget land, utan i hela euroområdet. Hur alla dessa valresultat tillsammantaget uppfattas runt om i världen syntes bäst när börserna sjönk ihop en efter en i takt med att de öppnade idag. Hur allvarligt läget blir kommer vi att få se först när det nya grekiska parlamentet ska fastslå sin ekonomiska linje. Blir det enligt de vinnande partiernas vallöften kan en ny global finanskris vänta runt hörnet, men blir allt som förut finns risken istället för social oro och nya upplopp i Grekland. Hur det än blir, ser framtiden för tillfället inte enbart ljus ut och för många länder väntar säkert några tuffa år framöver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har precis kommit hem från en resa i Gekland. Vid senaste valet vill man bli av med den gamla regeringen. Man tror att mindre partier kommer att gå framåt- för att straffa de gamla regeringarna.På arbetsmarknaden är man definitivt inte nöjda med att man med stor sannolikhet kommer att minska lönerna med 25%- allt enlgt en greksiska från Västerås som arbetar på ett hotell.
Stickan