söndag 13 maj 2012

Lust och olust

Veckohelgen har bjudit på soligt, men ganska blåsigt väder, och vårt liv har gått i kulturens och samvarons tecken. Club Artis har två utställnngar på gång just nu - dels den ordinarie vårsalongen i klubblokalen och dels visningen på Virsbo konsthall, där enbart vår egen grupp deltar. Vi besökte den senare igår och fick se en ganska omfattande och till stor del helt njutbar utställning. Idag tog vi sedan en tur till stan för att se vad vårsalongen, där även vi själva har vardera två verk med, och även denna var helt OK enligt vår smak. Det är också lite imponerande att vår konstklubb förmår visa upp drygt 200 målningar på en och samma gång.
Mellan utställningsbesöken hade vi själva besök av min syster och svåger på väg till Norrland. Endast en snabb visit men ändå ett tillfälle till en stunds trevlig samvaro för att prata om gammalt och nytt. Till sist har jag varit på besök hos äldsta dottern för att fira båda sönernas födelsedag. Det var som vanligt en trevlig tillställning med glada människor. Tyvärr valde hustrun att avstå på grund av en plötsligt påkommen attack av förkylning, eller möjligen pollenallergi.

Några som inte har lika trevlig samvaro är politikerna i Grekland. Utsikterna till en lösning av regeringskrisen ser allt dystrare ut. Landets president har nu kallat tre partiledare till sig för att försöka hitta en lösning som de inte klarat på egen hand. Går det inte hotar ett nyval i mitten av juni.
Krisen utspelar sig samtidigt som den grekiska staten är på väg att bli bankrutt. EU-ledare har gjort klart att Grekland måste uppfylla kraven enligt räddningsplanen, annars kommer inte mera pengar att betalas ut. Tyvärr tycks det greiska folket inte ha fattat situationens allvar eftersom opinionen är klart emot de restriktioner som måste uppfyllas och sker inte detta kan Grekland tvingas ställa in betalningarna och på sikt även lämna euro-samarbetet. I det läget återstår för grekerna endast en lång och smärtsam 'ökenvandring' innan man i en framtid kanske åter lyckats komma på fötter. Det hela är en tragisk illustration av hur bristen på krismedvetande totalt kan förstöra möjligheterna till en räddning av 'ett sjunkande skepp'!

Inga kommentarer: