lördag 2 juni 2012

Flera läckor

I en påtagligt försämrad väderlek gick en stor del av gårdagen åt till att skruva fast nya skivor i plasttaket över altanen. Trots besvärliga förhållande, med kall vind och mindre regnskurar från och till, gick jobbet betyligt bättre än förväntat. Med endast två stegar som byggnadsställning tog det allt som allt tio timmar att ta bort de uttjänta skivorna och sätta dit de nya. Synd bara att man inte kan få något rotavdrag när man gör jobbet själv.
Idag kändes vädret som 2 oktober snarare än 2 juni och efter att ha gjort veckans inköpsresa till östra köpcentret och med bara sex (!) plusgrader på termometern, bestämde vi att dagen fick vikas för inomhusarktiviteter. Det blev för mig till att ta igen en del eftersläpning i mitt wikipediaskrivande medan hustrun gjorde en insats vid bakbordet med danskt grovbröd och en rejäl laddning av smarriga kaffebullar.

Av bladet fick vi idag klart för oss att det är mer vårt gamla altantak och Julian Assange som läcker. Det nya har påpassligt kallats 'Vatileaks' - den största säkerhetsläckan i Vatikanens moderna historia. Det är skandaler om korruption, svågerpolitik och ekonomiska oklarheter. En italiensk journalist har släppt en bok om 273 sidor fyllda av ondsinta intriger och omfattande korruption. Påvens butler, som stulit och läckt hemliga dokument från sin herre, har gripits och flera potentater förväntas följa med i svepet.
Avslöjandena innehåller berättelser om politiska strider, homosexuella relationer, obehagliga uppsägningar och ekonomiskt fiffel mitt framför näsan på den åldrige påven. Detta tillsammans med en rad andra obehagliga avslöjande i italienska media har fått Vatikanen att åter framstå i dålig dager, en olägenhet för 'Hans helighet' när minnena efter skandalen med 'Guds bankir' börjat sjunka undan.
Polisutredning har inletts och en kommission bestående av kardinaler håller på med granskning av skandalerna.
Det är inte utan att det ännu en gång är befogat att citera trubaduren Björn Afzelius när han skaldade "Vem i hela världen kan man lita på?"

Inga kommentarer: