tisdag 7 september 2010

Valet är inget skämt

Höstens intåg blir allt tydligare efter hand som inslagen av gula eller röda löv på träden nu börjar öka. Men ännu är det fortfarande skön värme ute så länge som inget moln tränger sig framför solen. Vi har därför fortsatt vårt långtidsprojekt med ogräsrensning i trädgården och det är inte utan att man nu också kan se lite resultat av våra idoga insatser.
Igår var det första dagen för vår målargrupp på konstklubben och det känns trevligt att få börja testa sina färdigheter med penna och pensel. Nu började hustrun på nya verk med blommor och fåglar i akvarell, medan jag tog mig an ett motiv i akryl med en sibirisk tiger i ett snölandskap. Det man undrar i sammanhanget är varför det ska vara så svårt att komma igång med målning här hemma, när det känns självklart att sitta i klubbens källarlokal och göra det!?

Överallt i Sverige går nu valrörelsen in i sitt slutskede och toppolitikerna far som skottspolar hit och dit för att med växlande framgång försöka stjäla väljare från varandra. Ett, som jag tycker, störande moment är att reklammakarnas inslag fått ett allt för stort inflytande på de budskap som sprids. Floskeltyngden har tillåtits öka på saklighetens bekostnad och det tror jag inte imponerar på väljarna. Speciellt bland förstagångsväljarna verkar det som att blankröstning blir ett allt vanligare tänkbart alternativ och då har propagandisternas skott verkligen blivit "stolpe ut"! För att försvara ett demokratiskt system måste de som ställer upp i val vara beredda och kompetenta att erbjuda en politik som inger förtroende hos de som ska rösta fram sina representanter. I årets valrörelse har än så länge detta inte lyckats något vidare och resultatet blir då att man röstar på personer istället för på politiska program. Att detta sedan tycks gynna regeringsalliansen ser jag ingen anledning att beklaga.
Valets kombatanter gör dessutom i vanlig ordning ett antal mer eller mindre genanta insatser till stor glädje för samhällets gycklare. I vissa fall kan man ju tycka synd om den som drabbas, men häckling har aldrig varit förbjuden i demokratisk politik - allra minst i det engelska underhuset - så det är smällar man får ta. Som extra lök på laxen har nu TV2 startat en programserie "I 11e timmen" där man varje dag ska göra sig lustig över de senaste fadäserna eller feltrampen. Detta kan säkert vara roligt och skrattretande för stunden, men det bidrar inte till att göra valrörelsen seriös. Valet handlar ju trots allt om vilken regim som har makten i Sverige under de fyra närmast kommande åren!

1 kommentar:

Anonym sa...

Men visst är det hela ett stort skämt - Rött och grönt lir ju som alla "konstnärer" vet: BRUNT. Var stod brunskjortorna rent politiskt i början på 40.talet? Och Vem vill in i regeringen? Jo, icke mindre än den välkände "kommunisten" . Om man anser att han skall in i regeringen, är du detta ingenting annat är ett stort skämt!!
Stickan