tisdag 14 september 2010

Sikta mot stjärnorna

Ett höstruskigt väder har nu anlänt från sydväst och det blir allt tydligare att det är dags att vinka förväl till sommaren. Igår var det lite dock bättre och då var vi båda på ett nytt pass i måleriet på Club Artis. Både hustrun och jag själv fortsatte på det som vi påbörjat förra veckan. Hustrun har svingat penseln även här hemma och nu är köket ommålat. Det är en väldig massa petande kring alla lådor och skåpsdörrar.
Idag var vi åter in till stan för några ärenden och ett biblioteksbesök på förmiddagen och på eftermiddagen åkte jag till VARFs observatorium i Åkesta. Där var det möte med folk från kommunens fastighetskontor för att klara ut villkoren för en fastighetsbildning så att föreningen i framtiden kan ha sin verksamhet på "egen mark" under ett tomträttsavtal med kommunen. Det mesta av anläggningens omdaning börjar nu falla på plats inför den kommande observationssäsongen och det känns bra efter allt ideellt arbete som utförts.

När man ser det allra senaste tillskottet av teknisk utrustning - ett 23 cm Smitt-Cassegrain-teleskop - som ersatt det mer än trettio år gamla teleskopet, så blir man nästan mållös. Istället för att man som "på den gamla goda tiden" kunde sitta i timmar i kylan för att leta efter intressanta objekt, så har man nu en handkontroll, som kontaktlänk med en datoriserad teleskopupphängning. Genom några enkla knapptryckningar kan man välja mellan 13 000 objekt som teleskopet själv kan söka upp "enligt order". Tyckar man sedan att detta är besvärligt, så kan man medelst en enkel kabel ansluta teleskopet till en internetbaserad stjärnkarta i en laptop och sedan är det bara att klicka på skärmen, så går teleskopet dit man föreslagit.
Med datorteknikens formidabla utveckling har därmed även astronomer till viss del reducerats till knapptryckare och mycket av den gamla teknikens upptäckarglädje försvinner. Dock händer det hela tiden saker på himlavalvet och den som vill har fortfarande goda möjligheter att upptäcka något nytt och det är ju den grundläggande driften och glädjen i all forskning. För den mera bekvämt lagde har den nya tekniken gjort livet som observatör mycket enklare.

Inga kommentarer: