onsdag 29 september 2010

På andras bekostnad

Nu har vi fått uppleva två dagar med härligt höstväder, med klar och lite kylig luft. Igår var vi först iväg till stan för en del ärenden och biblioteksbesök och på eftermiddagen använde jag en stund till att göra service på bilen. Senare på kvällen var det dags för ett styrelsemöte i VARF, där det diskuterades förberedelser inför visningssäsongen och vad som återstår att göra med våra nya teleskop. Förändringarna i föreningens verksamhet, både tekniskt och organisatoriskt har gått med en rasande fart och nu gäller det att hålla ihop det hela. Man kan säga att det hänt mera på det senaste året än på föreningens hela tidigare 20-åriga historia.
Idag for vi iväg på en höstutflykt till Grytnäs för att höstpryda svärföräldrarnas grav. För övrigt har mycket av dagen gått åt till att få ihop ett protokoll från gårdagens styrelsemöte.

I dagarna har ett nytt exempel på hur makten korrumperar rullats upp i Göteborg. Det har tidigare avslöjats att flera tjänstemän och förvaltare i Göteborgs stad misstänks ha tagit emot mutor av en välkänd byggmästare. Bland annat ska dessa personer ha reparerat och byggt om sina privata bostäder med hans hjälp. Fakturorna ska sedan skattebetalarna fått betala. Även förvaltare i det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder misstänks ha tagit emot mutor.
Nu har strömmen av tips ökat ytterligare och även Göteborg Energi är på väg att glida på karusellen, och statsåklagare Nils-Eric Schultz har inlett en förundersökning om flera fall av grovt mutbrott.
En annan variant att berika sig är att, som här i Västerås, låta medlemmarna bekosta en lyxresa, vilket ombudsmän från LO, S och SSU i Västmanland valt. Efter valet ansåg man sig behöva "kompetensutveckla sig" under en vecka på lyxhotellet Gellert i Budapest. De betalande gräsrötterna uttryckte inte någon större entusiasm över detta tilltag. Här har visserligen inget lagbrott begåtts, men den interna moraliska domstolen kommer förmodligen att vara skoningslös. Vi har ju ändå fortfarande i Sverige en förmåga att i slutändan låta charlatanerna själva stå för sina utsvävningar.

Inga kommentarer: