lördag 18 september 2010

Kulturen i högsätet

Ett stingsligt väder med mycket regnskurar har åter hindrat oss från aktiviteter utomhus, men vi lyckades smita emellan med en promenad i närområdet igår och idag lyckades jag klippa gräsmattan innan det brakade loss på nytt. Om regnandet nu skulle ha godheten att ta igen sig, var det meningen att vi skulle ta oss till stan för att se vad som bjuds på årets Kulturnatt.
"Kulturnatta" är sedan några år en hösttradition i Västerås där lokala kulturarbetare, såväl amatörer som proffs, visar upp sina färdigheter. Hela skalan är representerad på ett stort antal ställen i Västerås innerstad. Här finns musik och teater, konst och hantverk och aktiviteter av många slag. Man kan gott låta sig imponeras av alla begåvningar som staden kan visa upp på det kulturella området och detta till trots att många betraktar Västerås som "en förvuxen brukshåla". Med förlov sagt har detta epitet dock suddats ut ganska rejält sedan Asea/ABB flyttade sitt huvudkontor till Schweiz och samtidigt sålde av mycket av sin verksamhet här. Diversifieringen i näringslivet har i mycket påverkat stans karaktär.

I valrörelsen har temperaturen höjts ordentligt sedan det efter gårdagens partiledardebatt blivit reglerna för den svenska sjukförsäkringen som hamnat i fokus, något som den rödgröna, bidragsinriktade röran på vänsterkanten tacksamt slickat i sig. Opinionsmätningarna pekar nu på närmast dött lopp mellan blocken och man kan tänka sig att nagelbitningen bland partiföreträdarna är på topp. Det känns dock märkligt att det skulle bli några misskötta försäkringsfall som skulle bli vägledande för hur landet ska styras de kommande fyra åren. Vi har ändå ett av världens bästa försäkringssystem och viktigare är väl hur vi ska kunna finansiera den välfärd som efterfrågas. Då synes det mig som att den nuvarande regeringens arbetslinje har bättre förutsättningar att skapa de resurser som behövs! Om 30 timmar vet vi hur det gick!

Inga kommentarer: