söndag 5 september 2010

Höstvecka på Öland

Efter att sent igår ha kommit hem efter några fina dagar på Öland, blev det till att idag ägna en hel del tid åt trädgården. Vi började dagen med en tur till östra köpcentret för att fylla upp matförråden och sedan tog trädgårdsarbetet vid. Nu är grönsakslandet och växthuset höstlagt och uttjänt växtmaterial flyttat till komposten. Sedan följde fruktskörd med plockning av återstående päron och av äpplen - allsköns flygfän börjar nu bli allt flitigare med att försöka ta del av skörden. Sist och slutligen kunde jag också skörda ett drygt kilo vindruvor från vinstocken, som nu gav skörd för andra gången.

Om intrycken från Ölandsresan skulle mycket kunna skrivas - Öland är som alltid landets kanske märkligaste landskap. Kontrasterna är starka mellan den karga steppen på Alvaret och de bördiga odlingslandskapen längs öns kustområden. Det intensiva fågellivet vid Ölands sydspets var imponerande med stora mängder av gäss, knölsvanar och skarvar, men också en rad andra något mindre dominerande arter. Vi fick också se ett bra exempel på talesättet "störst går först", när ett par havsörnar, som landade på en klippa, fick ett 50-tal skarvar att brådstörtat lämna arenan. Och mitt i allt fågelliv låg sedan de flegmatiska gråsälarna på sina stenar i vattnet och stillsamt funderade över meningen med livet.
En stark kontrast till Ottenbys intensiva livlighet, kunde vi en annan dag uppleva vid ett besök vid Byrums raukar. De fantastiska klippformationerna bildades för omkring 500 miljoner år sedan och "födelseprocessen" pågick omkring 50 miljoner år. De djur man helst vill se här, är ungefär lika gamla och finns fast förstenade i kalkstenen. Här handlar det om triboliter eller ortoceratiter och många andra, som befolkade den tidens miljöer.
Mellan de olika "studiebesök" vi gjorde på ön kunde man också, längs vägarna vi åkte, förundras över det intensiva lantbruk som bedrivs. Man hör sällan Öland nämnas bland landets stora jordbruksområden, men det man kan se på plats visar att här finns ett lantbruk som mycket väl platsar bredvid Skåne, Östergötland och Västergötland.
För de allra flesta är Öland, säkert med all rätt, ett av landets semesterparadis och öns befolkning mångdubblas under några korta sommarveckor. För oss är Öland istället ett naturparadis, som vi besöker då alla "turister" är borta och då vi helt utan köer och trängsel kan välja att titta på det som intresserar oss. Ett privilegium man som pensionär bör ta tillvara!

Inga kommentarer: