lördag 30 maj 2009

I hänryckningens tid

Nyss hemkomna från en tvådagars husbilstur i Bergslagen "i hänryckningens tid" kan vi se tillbaka på nya intryck av Sveriges vackra och intressanta natur och kultur. Igår gjorde vi "studiebesök" på Siggebohyttan och Strömsfors herrgård. Museet på den senare var dock stängt för tillfället och resten var privatiserat till en golfklubb. Siggebohyttan är intressant som Sveriges längsta bevarade loftgångshus med anor från en rik bergsmanssläkt på 1800-talet. Själva hyttan fanns redan på 1500-talet och var i drift fram till 1900-talets början.
Vi övernattade på en vacker lägerplats vid sjön Lilla Sångaren i Malingsbo och på förmiddagen idag tog vi en lång skogspromenad. Där träffade vi bl a på ett spillkråksbo som jag försökte fotografera med dess innevånare, men tyvärr var den för skygg för att visa sig tillräckligt länge, så vi fick nöja oss med att lyssna till ungarnas skorrande läte.
På vägen hem gjorde vi ett besök på Galleri Astley i Uttersberg, men även det var en liten besvikelse med svårbegripliga utställningsobjekt till skyhöga priser. Det verkar som att konstbranschen inte observerat att världen är i en ekonomisk kris där investeringar i konst knappast kan ha den högsta prioriteten.
Tillsammantaget uppväger ändå Sveriges natur i sin fina vårskrud de tillkortakommanden som mänskliga artister ibland får finna sig i. Att sitta och lyssna på fågelsången vid en solglittrande sjö med storlommens klagande läten tar första pris just nu.

Inga kommentarer: