måndag 25 maj 2009

Allvarliga ting

Åter på hemmaplan blev det till att ge trädgården en make-over - igår en välbehövlig gräsklippning och idag ogräsrensning. Målet att få gräsmattan att bestå av enbart gräs och inte stora delar av den svenska floran står fortfarande fast. Nu handlar det om vem som är mest envis, jag eller naturen och jag kommer att fortsätta ett bra tag. Vädret har varit soligt och hyfsat varmt och igår kom det ett par regnskurar så växtligheten tar full fart nu på alla fronter.
Idag var det dags med nytt tandläkarbesök och jag blev en dryg tusenlapp fattigare. Den tand som sprack i förra veckan kunde dock vänta till i höst och då kommer räkningen att bli betydligt saftigare. Jag kan inte begripa varför jag straffats med dessa usla tänder!

Uselt är det också för ungdomen i dessa dagar med krisande ekonomi och hög arbetslöshet. Men många ungdomar oroar sig inte, det får andra göra åt dem. Deras grundtes är att allt ordnar sig och problemen löser man med ett SMS-lån och har kul och hoppas att det blir en bättre dag i morgon. De tillhör en generation som har svårt att skilja mellan drömmar och den kalla verkligheten. Välprogrammerade föräldrar har sett till att deras innersta önskningar alltid gått i uppfyllelse och de har därför inte behövt fundera på ansvaret för sin egen framtid.
Den taktiken har fungerat hela tiden - tills nu! Att de inte får något jobb beror ofta på att de jobb som erbjuds inte uppfyller deras självbild - karriären de tänkt sig ska redan från början ha nått toppnivån. Inte vill man slita hund i en massa år för att nå dit. I väntan på att få det man vill, litar man på att mamma och pappa orkar stötta ett tag till.
Som samhälle och ekonomi ser ut nu, behövs en ny attityd till vilka skyldigheter man har som samhällsmedlem. Kanske behöver även en del föräldrar omskolas till att sluta upp med att skämma bort sina vuxna barn. Svenska ungdomar behöver vakna och inse allvaret!

Inga kommentarer: