lördag 2 maj 2009

Utsläppsrätter en guldgruva

Sommarvädret har fortsatt de två första dagarna in i maj och torkan tilltar. Vi har mest sysslat med göromål på hemmaplan, men igår tog jag hem husbilen från vinterförvaringen och på eftermiddagen åkte vi till Nykvarn för att titta på två nyöppnade konstutställningar med huvudsakligen naturmåleri och en del skulpturer. De flesta av alstren var bra gjorda och trevliga att se. En av utställarna var en av hustruns bekanta i konstnärsskrået.
Idag gjorde jag färdig målningen av grundmurarna på huset och under tiden gjorde hustrun storrengöring invändigt i husbilen så nu är det bar ett batteri, en gastank och en godkänd besiktning som saknas innan vi kan ge oss ut på premiärtur för årets säsong.

Idag seglad det upp en ny "skandal" i miljöpolitiken då det visat sig att de svenska storföretag som har störst utsläpp av koldioxid har kunnat tjäna storkovan på att sälja de utsläppsrätter, som staten rundhänt delat ut till dem.
Naturvårdsverket delar på uppdrag av EU ut utsläppsrätter efter prognoser som företagen själva gjort av hur mycket koldioxid de beräknar släppa ut. Men hos många företag är prognosen högre och tilldelningen större än de faktiska behoven och överskottet säljs. De sju största tjänade i fjol sammanlagt 440 miljoner kronor på att sälja utsläppsrätter. Enbart SSAB gick med 240 miljoner kronor i vinst på försäljningen av rätter de fått helt gratis. Enligt miljöministern är den omfattande handeln med utsläppsrätter ett tecken på att politiken fungerar och att utsläppen minskar. Sic!
Ja, det återstår väl att se. Med den minskande produktionen i lågkonjunkturen blir naturligtvis utsläppen mindre. Vi får hoppas att de som nu sålt sina rättigheter är beredda att köpa tillbaka dem när produktionen ökar och inte kommer till staten och vill ha nya gratis?! Det går ju alltid att hota med att arbetstillfällen försvinner om man inte får som man vill.

Inga kommentarer: