söndag 10 maj 2009

Var rädd om naturen!

Under veckohelgen har vi gjort årets premiärresa med husbilen. Först åkte vi till Grytnäs för att plantera blommor på mina svärföräldrars grav. Sedan fortsatte vi norr om Dalälven mot Österfärnebo och kom till Gysinge bruk där vi först intog vår lunch. Sedan gick vi runt och tittade på de fina anläggningar och utsikten över älven. I detta ingick också ett besök på det fina Naturrum som finns på platsen.
På eftermiddagen åkte vi till Sevedskvarn vid den andra älvgrenen och stannade där för övernattning. Vi gjorde också ett par mindre vandringar i omgivningen av älven för att spana efter fåglar, men det kom tyvärr inget sensationellt inför våra ögon.
Idag åkte vi först ut till Östa och besökte bl a Ingebo källa och stannade sedan vi Ingeboviken för lunch. Det blåsiga vädret gjorde emellertid att vi styrde kosan hemåt via Sala. Det märks att sommaren ännu inte kommit till Norrland. Här hemma skiner dock solen då och då och det råder åtminstone försommar.

En resa som denna ger starka intryck av den vackra natur vi har i Sverige. Det blir därför extra tråkigt att se hur slöa och obetänksamma människor kan förstöra och skräpa ner omkring sig. Detta visas inte minst av resultaten av den "Håll Sverige rent"-kampanj som just nu genomförs, där ideellt arbetande människor samlar in vad andra bara slängt ifrån sig. Längs vägarna har vi kunnat räkna till 8 - 10 fyllda plastsäckar per kilometer. Lika illa är det ofta kring våra vandringsleder (slängda fimpar, platspåsar, petflaskor, ölbukar etc). På en grillplats vi passerade idag hade någon deponerat ett 30-tal cigarrettfimpar i askhögen - nästa grillkorv kan alltså bli nikotinimpregnerad om man då är oförsiktig. Vi måste kämpa vidare för att få bukt med dessa lortgrisar! Svensk natur är för mycket värd för att behandlas på detta sätt!

2 kommentarer:

Marcus sa...

Tyvärr är väl den allmäna inställningen att man kan slänga vad som helst för andra tar ju upp det efter en. Bra att det finns krafttag kvar som kan informera och hålla vår vackra natur ren och fin.

Jonas Andersson sa...

Jag håller med Marcus, men samtidigt finns det ett "om"....
Tänk om det är markägaren som skräpat ner? Jag hyllar allemansrätten, men kan krasst konstatera att just densamma är grovt missbrukad; Vad man gör på sin egen mark, är var och ens ensak. Det har hänt att orienterare klagat på rester från ett gammalt jakttorn. Som om någon bett dem om deras åsikt!!!????